Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Buffetpöydät askarruttavat ravintoloiden asiakkaita – noutopöydistä ei saisi itse kasata annoksia, mutta epäkohdista on raportoitu eri puolilla Suomea

Ruokaravintoloiden noutopöydät herättävät asiakkaissa kysymyksiä eri puolilla Suomea. Buffetpöydistä on tullut asiakkailta kaikkein eniten kyselyitä, kertovat ravintolarajoituksia STT:lle kommentoineet aluehallintovirastot.

Yleisin syy epäkohtailmoitusten tekemiseen on se, että asiakkaat ovat itse voineet annostella ruokansa noutopöydästä. Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaan ravintoloiden asiakkaat eivät saa itse kasata annoksiaan buffetpöydässä, vaan ravintolan henkilökunnan tulee tehdä se asiakkaan puolesta.

Buffetpöytien lisäksi epäkohtailmoituksia on tehty aluehallintovirastoihin liian täysistä terasseista, asiakaspaikkamäärän rajoitusten puuttumisesta ja turvavälien uupumisesta asiakkaiden välillä.

Epäkohtailmoituksia ravintoloiden toiminnasta ovat tehneet asiakkaiden lisäksi kilpailevat yritykset ja poliisi. Aluehallintovirastot ovat tarkastaneet ravintoloita ilmoitusten perustella, mutta paikoitellen on tehty myös pistotarkastuksia.

Ravintolat valvovat itse omavalvonnalla rajoitusten, kuten esimerkiksi hygienia- ja turvaetäisyysohjeistusten, noudattamista. Omavalvontaa vaaditaan sekä anniskelu- että ruokaravintoloilta.

– Ainakin ensimmäisen viikon ja tarkastusten jäljiltä voisi sanoa, että anniskeluravintoloissa on paremmin tämä lainsäädäntö hallinnassa, pohtii Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Ravintolarajoituksia kommentoivat STT:lle Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Lounais-Suomen, Pohjois-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot.

Buffetpöydät halutaan pikaisesti takaisin

Ravintola-alan yrittäjissä buffetpöytiä koskeva ohjeistus herättää arvostelua. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä buffetpöytiä koskevat rajoitukset tulisi purkaa mahdollisimman nopeasti.

Ravintoloiden buffetpöytiä rajoitetaan samalla, kun Lapin mukaan monissa kaupoissa asiakkaat saavat itse kasata esimerkiksi lounassalaattinsa tai irtokarkkinsa.

– Miten siinä voi olla tällainen kilpailuvääristymä? Lappi haastaa.

Aluehallintovirastojen mukaan ravintolayrittäjät ovat omaksuneet kesäkuun alussa voimaan astuneet uudet säännöt ja ohjeistukset pääosin hyvin. Sanallisten ohjeistusten ja kirjallisten määräysten lisäksi aluehallintovirastot eivät vielä ole sen ankarammin puuttuneet mahdollisiin sääntöjen rikkomisiin.

Lähtökohtana on varmistaa, että ohjeet on ymmärretty ja että niiden eteen työskennellään. Tarvittaessa aluehallintovirastoissa autetaan yrittäjiä toimintasuunnitelmien tekemisessä.

– Jos sen jälkeen hommat eivät suju, niin aluehallintovirasto ryhtyy toimenpiteisiin, kertoo Itä-Suomen aluehallintoviraston elinkeinovalvontayksikön päällikkö Jarmo Ruusu.

Rajoitukset iskeneet ravintoloihin raskaasti

Tulevalla viikolla hallituksen asialistalla on muun muassa ravintolatoiminnan rajoitusten tarkastelu. Ravintoloiden avaamisesta tulee maanantaina kuluneeksi kaksi viikkoa, ja hallitus on linjannut, että rajoitusten sujumista tarkastellaan kahden viikon välein.

Ravintoloille ovien avaaminen pitkän tauon jälkeen oli helpotus, mutta MaRan mukaan rajoitukset iskevät kriisistä kovasti kärsineeseen alaan edelleen raskaasti. Lappi arvioi, että edelleen noin puolet matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä on lomautettuina.

Lappi toivoo ensi viikon neuvotteluilta rajoitusten selvää höllentämistä tai niiden purkamista kokonaan.

– Ravintolat ovat nyt pikkuisen tikun nenässä tämän asian suhteen.