VR varautuu poikkeusajan ruuhkaviikonloppuun – liput juhannusjuniin on ostettava etukäteen

Juhannus on ollut myös julkisessa liikenteessä yleisesti kesän vilkkain aika. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

VR valmistautuu juhannuksen junaliikenteeseen poikkeuksellisessa tilanteessa. Juhannus on ollut myös julkisessa liikenteessä yleisesti kesän vilkkain aika. Sadattuhannet suomalaiset ovat liikkuneet juhannuksen aikaan junalla juhlapyhän viettoon ja takaisin.

Nyt koronaviruksen tuoma poikkeustilanne haastaa matkustamista julkisilla. VR pyrkii takaamaan asiakkaidensa turvallisen matkustamisen ja palvelemisen poikkeusajan mahdollisessa ruuhkaliikenteessäkin.

– Olemme nyt laskeneet käytettävää junakapasiteettiamme noin puoleen normaalista. Kesäkuun puolessavälissä nostamme kapasiteettimme 85 prosenttiin normaalista, jolloin se lisääntyy nykyhetkeen verrattuna lähes 60-prosenttisesti. Juhannuksena ajetaan jo täydellä kalustolla, silloin esimerkiksi Pendolinot kulkevat jo tuplarungoilla, VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen kertoo STT:lle.

Junamatkojen määrät romahtivat maaliskuussa 90 prosentilla viime vuoden vastaaviin verrattuna. Junia on ajettu noin yksi paikka kymmenestä myytynä.

Helsingistä lähdössä eniten juhannusmatkustajia

Juhannuksen VR liikennöi normaalilla vuororakenteellaan ilman lisävuoroja. Keskikesän juhlan takia junalla matkaavien määrä kasvaa päivittäin.

– Junissa on tällä hetkellä hyvin tilaa. Kesän vuorot tulivat myyntiin tämän viikon tiistaina, joten tilanne elää päivittäin. Monet ostavat junalipun vasta juuri ennen matkaa. Ensi maanantaista lähtien junalippu on ostettava etukäteen, jotta jokaiselle matkustajalle riittää istumapaikka ja jotta vältämme ruuhkautumisen. Junassa ei siis myydä lippuja toistaiseksi, mikä on yksi turvallisuustoimenpide.

Fyysisinä kappaleina lippuja on tällä hetkellä mahdollisuus hankkia VR:n automaattien lisäksi R-kioskeilta. VR on ottanut käyttöönsä kesän lippujen myyntiä varten algoritmin, joka sijoittelee matkustajat mahdollisimman etäälle toisistaan jo lippua ostaessa.

Tällä hetkellä eniten matkustajia on juhannusviikonloppuna luvassa Helsingistä muualle Suomeen. Juhannuksen aktiivisimmaksi menopäiväksi on tällä hetkellä valikoitunut torstai 18. kesäkuuta. Junamatkaajat ovat ostaneet eniten paluulippuja sunnuntaille 21. kesäkuuta. VR:n mukaan pääkaupungista reiteille Ouluun, Tampereelle ja Turkuun on tällä hetkellä hankittu eniten lippuja.

Ravintolavaunumyynti palaa rajoitettuna

VR tiedotti aiemmin tuovansa käsidesit ja kasvosuojaimet myytäviksi juniin. Tuominen vahvistaa, että maskien ja käsidesien pitäisi olla tavoiteaikataulun mukaisesti myynnissä junissa juhannuksena.

Sekä ravintolavaunumyynti että osastojen kärrymyynti palaavat maanantaina VR:n juniin. Ravintolavaunuissa noudatetaan ravintoloille kohdistettuja säännöksiä ja rajoituksia.

– Teemme kaikkemme, jotta asiointi ravintolavaunussa ja kärrymyynnissä on mahdollisimman turvallista. Huolehdimme siisteydestä ja hygieniasta ja rajaamme asiakasmääriä ravintolavaunussa puoleen normaalista väljyyden takaamiseksi. Alkoholituotteita lukuun ottamatta kaikki tuotteet voi nauttia myös omalla istumapaikalla.

Ohjeistusta matkustamiseen

Matkustajien terveyden turvaamisesta ja hyvinvoinnista pyritään pitämään huolta ennakkosuunnitelmalla. Koronaviruksen leviämisen torjumiseksi tehty VR:n suunnitelma sisältää yli 90 toimenpidettä. Näillä pyritään asiakkaiden lisäksi turvaamaan henkilökunnan terveys.

VR on esittänyt yleisiä toiveita ja ohjeita matkustajille turvallisen korona-ajan matkustamisen suhteen. Mikäli matkustaja saa matkan aikana hengitystieoireita, henkilökunnan on ilmoitettu ohjaavan kyseisen matkustajan erilleen muista.

– Saa nähdä, miten muutoksien jälkeinen liikenne lähtee liikkeelle. Tämä kesäkuun puolessa välissä alkava liikennöintikausi jatkuu 9. elokuuta saakka. Seuraamme, miten ihmiset alkavat liikkumaan junalla ja miten asiat kehittyvät, viestintäjohtaja Tuominen sanoo.

Kommentoi