Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Amazon kieltää poliisia käyttämästä kasvojentunnistusohjelmaansa, patsaiden ja tukikohtien nimien kohtalosta käydään keskustelua

Teknologiajätti Amazon on kieltänyt vuoden ajaksi poliisia käyttämästä kasvojentunnistusteknologiaansa. Yhtiö kuitenkin sallii järjestöjen käyttää teknologiaansa esimerkiksi ihmiskaupan uhrien auttamiseen ja kadonneiden lasten etsintään.

Amazon kertoo asiasta blogissaan , jossa se myös vaatii hallituksia säätämään tiukempia rajoituksia kasvojentunnistusteknologian käyttöön. Yhtiö toivoo, että vuoden aikana Yhdysvaltain kongressi ehtisi säätää uudet lait kasvojentunnistusteknologian eettisestä käytöstä.

Tutkimusten mukaan valtaosa kasvojentunnistusalgoritmeista tunnistaa useammin väärin mustaihoiset ihmiset ja muut vähemmistöt. Aiemmin viikolla IBM veti oman kasvojentunnistusohjelmistonsa käytöstä, jotta voi tutkia sen vikoja.

Torstaina myös Microsoft seurasi Amazonin esimerkkiä ja kertoi, ettei myy kasvojentunnistusohjelmistoaan poliisin käyttöön.

USA:ssa vaadittu patsaita poistettaviksi

Eri puolilla Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa on vaadittu menneisyydessä rasistisesti toimineiden ihmisten patsaiden poistoa tai heidän nimiensä poistamista paikannimistä.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi vaati keskiviikkona, että sisällissodan aikaisten etelävaltioiden mahtimiesten patsaita poistetaan kongressin istuntorakennuksesta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN . Poistoon menisi yhteensä 11 patsasta.

Yksi Yhdysvaltain vuosien 1861–1865 sisällissodan keskeisistä kiistoista oli etelävaltioiden harjoittama orjuus.

Patsaat esittävät miehiä, joiden toimintaa ei voi pitää demokratian ja vapauden arvojen mukaisena, Pelosi kirjoitti komitealle, jossa ovat edustettuina kongressin molemmat puolueet.

– Nämä patsaat ovat kunnianosoitus vihalle, eivät kulttuuriperinnölle, Pelosi perusteli.

Patsaisiin on kuvattu esimerkiksi etelävaltioiden muodostaman Amerikan konfederaation presidentti Jefferson Davis, varapresidentti Alexander Stephens ja sen armeijan kenraali Robert E. Lee.

Pelosi vaati kyseisten patsaiden poistoa myös vuonna 2017, kun valkoisen ylivallan kannattaja tappoi vastamielenosoittajan Charlottesvillessä ajettuaan autolla väkijoukkoon.

Trump: Tukikohtien nimiin ei kosketa

Etelävaltioiden johtajien nimistä on keskusteltu myös Yhdysvaltojen sotilastukikohtien yhteydessä. Osa ihmisistä on vaatinut, että noin kymmenen puolustusvoimien tukikohdan nimistä karsitaan viittaukset etelävaltioiden johtajiin.

Republikaanipresidentti Donald Trump tyrmäsi Twitterissä keskiviikkona paikallista aikaa tukikohtien nimenmuutokset. Presidentin mukaan hänen hallintonsa ei edes harkitse nimien muuttamista.

– Näistä mahtavista ja hyvin voimallisista tukikohdista on tullut osa suurta amerikkalaista kulttuuriperintöä sekä voittamisen ja vapauden historiaa, Trump muotoili tviitissään .

Trump ei ole muutenkaan juuri osoittanut ymmärrystä mielenosoittajien vaatimuksille.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper puolestaan sanoi aiemmin viikolla olevansa avoin sille, että puolueet keskustelisivat tukikohtien nimistä.

Kolumbuksen patsas menetti päänsä

Kieltovaateita on kohdistunut myös etelävaltioiden lipun näkymiseen eri yhteyksissä.

Yhdysvaltain laivasto on jo ilmoittanut aikeistaan kieltää etelävaltioiden lipun esilläpito laivoilla ja muissa tiloissa.

Osavaltioista etelävaltioiden tunnusta käyttää omassa lipussaan vain Mississippi, CNN kertoo. Republikaanikuvernööri Tate Reevesin mukaan lipun vaihdosta eivät voi päättää poliitikot, vaan asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys.

– Tästä käydään nyt paljon keskustelua, ja se on hyvä asia, Reeves sanoi.

Osavaltio on käyttänyt nykyisen kaltaista lippua vuodesta 1890.

Patsaita on mielenosoitusten myötä kaatunut ainakin Britanniassa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa.

1400-luvun tutkimusmatkailijan ja Amerikan mantereen eurooppalaista valloitusta merkittävästi edistäneen Kristoffer Kolumbuksen patsas menetti keskiviikkona päänsä Bostonissa Massachusettsissa, kertoo muun muassa Washington Post .

Kolumbuksen patsaita tärveltiin ja kaadettiin myös esimerkiksi Minnesotan St. Paulissa ja Virginian Richmondissa.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä kaduille koonneet mielenosoitukset alkoivat Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd kuoli poliisin pidätystilanteessa käyttämän väkivallan jälkeen 25. toukokuuta. Floydin taposta syytetään poliisia, joka painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta tappoon.

Lähteenä myös AFP, BBC ja Guardian.