Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ei aloita esitutkintaa kansanedustaja Ano Turtiaisen tviitistä – asiaa arvioitiin kansanryhmää vastaan kiihottamisen ja kunnianloukkauksen näkökulmasta

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa kansanedustaja Ano Turtiaisen viikon takaisesta tviitistä. Turtiainen oli julkaissut Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin poliisin polven alla Yhdysvalloissa tukehtunutta George Floydia.

Esiselvityksessä poliisi päätyi siihen, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Esiselvityksessä asiaa arvioitiin kahden rikosnimikkeen eli kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksen näkökulmasta.

Poliisin mukaan julkaisu on henkilöitynyt Floydiin, ja sillä on sinällään halvennettu häntä. Kyseessä ei poliisin arvion mukaan kuitenkaan ole riittävän yksiselitteisesti kansanryhmään kohdistuvasta panettelusta tai solvauksesta niin, että kyse olisi kiihottamisrikoksesta.

Ei aiheuta kärsimystä vainajan läheisille

Myöskään kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei poliisin mukaan täyty, koska kuolleen henkilön halventaminen ei ole rangaistavaa. Poliisi kertoo, että rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä vainajan läheisille.

– Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin, poliisi kirjoittaa tiedotteessa.

Turtiainen erotettiin viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Tammikuussa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kirjoitti tehneensä rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen ilmoitti tiistaina perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Perussuomalaiset harkitsee Turtiaisen erottamista myös puolueesta, Yle kertoi keskiviikkona. Puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puoluehallitus keskustelee jäsenyyden jatkosta vielä tällä viikolla.