Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Tampereen Vasaratien henkirikos oli palkkamurha

Syyttäjän mukaan Tampereen Vasaratien murha tehtiin palkkiota vastaan. Murhasta ja murhaan yllytyksestä syytetyt nuoret miehet löysivät toisensa Tor-verkossa. Murhasta syytetty oli nimimerkillä ilmoittanut, että hän olisi valmis ottamaan vastaan palkkamurhatilauksen.

Murhaan yllytyksestä syytetty mies lupasi syyttäjän mukaan maksaa palkkion murhasta saatuaan perinnön isänsä kuoleman jälkeen.

Henkirikos tehtiin syytteen mukaan veitsellä tammikuun lopulla. Surmatun miehen ruumiissa oli 40 pisto- ja viiltohaavaa. Vakavimmat vammat sijaitsivat kaulan alueella, mutta haavoja oli myös raajoissa ja vartalossa.

Syytetty löi syyttäjän mukaan keski-ikäistä miestä ensin useita kertoja veitsellä tämän asunnossa. Kun mies pääsi pakenemaan pihalle, hän jatkoi veitseniskuja siellä.

Murhasta syytetty 19-vuotias mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Kyse oli puolustusasianajaja Minna Pilviön mukaan törkeästä ryöstöstä ja hätävarjelun liioittelusta. Palkkamurhasuunnitelmasta syytetty oli Pilviön mukaan luopunut jo ennen paikalle tuloa.

Myös murhaan yllytyksestä syytetty 20-vuotias mies kiistää syyllisyytensä. Puolustuksen mukaan hän ei ole ollut missään tekemisissä murhasta syytetyn kanssa.

– Koko toimeksianto on varsin kyseenalainen. Tällaista toimeksiantoa henkirikoksesta ei ole olemassa. Kyse on (murhasta syytetyn) fantasiasta. Jos toimeksiantaja ylipäätään olisi olemassa, hän pyrkisi salaamaan henkilöllisyytensä, sanoi yllytyksestä syytettyä miestä oikeudessa edustava Tomi Borgenström.

Neuvottelua viestipalvelussa

Aluesyyttäjä Siina Simolan mukaan miehet ovat keskustelleet rikokseen liittyvistä yksityiskohdista WickrMe-viestipalvelussa nimimerkkejä käyttäen. Yllytyksestä syytetty mies antoi syyttäjän mukaan murhasta syytetylle muun muassa tietoa siitä, milloin hänen isänsä olisi pidempään yksin kotona.

Murhan tilaamisen motiivina on Simolan mukaan mahdollisesti ollut syytetyn rahantarve sekä huonot välit isän kanssa. Surmatulla miehellä oli pitkään ollut alkoholiongelmia, mutta hän oli hiljattain raitistunut. Hänellä oli sekä osakevarallisuutta että useampi kuin yksi henkivakuutus.

Syyttäjä esitti murhaan yllyttämisen rinnalla myös vaihtoehtoisen syytteen murhasta välillisenä tekijänä. Näin siltä varalta, että murhasta syytetty todettaisiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi ja hänet jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen.

Valeasu löytyi hiekoituslaatikosta

Murhasta syytetty matkusti syyttäjän mukaan myöhään illalla Jyväskylästä Tampereelle ja hankkiutui aamuvarhaiseksi surmattavan miehen asunnolle. Hän esiintyi syyttäjän mukaan naapurina, joka oli hukannut avaimensa.

Poliisi tavoitti murhasta syytetyn miehen veriteon jälkeisenä päivänä Jyväskylästä, missä hän asui kihlattunsa kanssa. Miehen dna-tunniste täsmäsi rikospaikalta löytyneen aineiston kanssa. Pihalla olleesta hiekoituslaatikosta löytyi murhasta syytetyn miehen musta putkikassi, jossa olivat muun muassa hänen valeasuna käyttämänsä kylpytakki ja crocsit.

Laatikosta löytyi myös 250 euroa, jotka syytetty oli saanut uhrilta. Syyttäjän mukaan mies yritti saada väkivaltaisen tilanteen tällä tavoin rauhoittumaan.

Myöhemmin metsästä löydettiin kääntöveitsi. Sen verijälkien dna soveltuu syyttäjän mukaan surmatun miehen ja murhasta syytetyn dna:n sekoitukseksi.

Tietokonetta ei ole saatu auki

Murhaan yllytyksestä syytetyn miehen poliisi otti kiinni helmikuussa, noin viikko veriteon jälkeen.

Poliisi on takavarikoinut murhasta syytetyn miehen tietokoneen. Mies on kuitenkin kieltäytynyt kertomasta salasanaansa, eikä poliisi ole onnistunut tutkimaan tietokoneen sisältöä.

Syyttäjän mukaan murhasta syytetty mies on jo noin 15-vuotiaasta lähtien pohtinut ihmisen tappamista ja haaveillut palkkamurhaajan urasta. Syyttäjän mukaan hän laati marras–joulukuussa 2019 nimimerkillä useitakin ilmoituksia, joissa hän tarjoutui palkkamurhan tekijäksi.

Murhasta syytetty nuori mies saapui käräjäoikeuteen päässään pipo ja kasvot peitettynä kasvomaskilla. Kuvaajien poistuttua istuntosalista hän riisui pipon, mutta piti kasvomaskin edelleen kasvoillaan. Yllään hänellä oli tumma kauluspaita.

Murhaan yllytyksestä syytetty puolestaan ei peittänyt kasvojaan. Hän oli pukeutunut mustaan t-paitaan ja mustiin verkkareihin. Saliin tullessaan hänellä oli päässään khakinvärinen lippalakki, jonka hän laski pöydälle.