Saksassa huolestuttiin tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat olisi vetämässä Saksasta osan sotilaistaan

Ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Saksan yhteistyö Yhdysvaltain asevoimien kanssa on kummankin maan etu. / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksassa on huolestuttu tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat olisi vetämässä osan joukoistaan Saksasta. Ulkoministeri Heiko Maas kommentoi asiaa hyvin varovaisin sanakääntein, mutta jotkut muut poliitikot ovat paljon suorasukaisempia.

Wall Street Journal kertoi aiemmin, että presidentti Donald Trump on määrännyt puolustusministeriön vähentämään Saksassa olevaa sotilashenkilöstöä 9 500 hengellä. Tällä haavaa heitä on Saksassa 34 500.

Yhdysvallat ei ole vahvistanut Wall Street Journalin tietoja.

Ulkoministeri Maas sanoo Bild am Sonntag -lehdelle Saksan arvostavan yhteistyötä Yhdysvaltain asevoimien kanssa. Se on Maasin mukaan kummankin maan etu.

Jos Yhdysvallat vähentää joukkojaan, Saksa hyväksyy Maasin mukaan asian.

Korkea-arvoinen konservatiivipoliitikko Johann Wadephul puolestaan sanoo suunnitelman osoittavan, että Trumpin hallinto laiminlyö perustavanlaatuisen johtajan tehtävän. Sen, että mukaan päätöksentekoon otetaan liittolaiset.

Wadephul varoittaa, että vain Kiina ja Venäjä hyötyvät siitä, jos sotilasliitto Naton sisällä on kitkaa.

Puola ottaisi osan joukoista

Saksan hallituksen transatlanttisten suhteiden koordinaattori Peter Beyer varoittaa, että amerikkalaisjoukkojen vähentäminen heikentäisi transatlanttisia siltoja.

– Sellainen Yhdysvaltain presidentin päätös voisi vaikuttaa vakavasti Saksan ja Yhdysvaltain suhteisiin, Beyer sanoi uutistoimisto DPA:lle.

Myös Puola kiinnostui tiedoista. Pääministeri Mateusz Morawiecki toivoo, että osa Saksasta poistettavista joukoista voitaisiin sijoittaa Puolaan.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty