EU:n ja Britannian uuden suhteen neuvottelujen väliarviointi lähestyy

Yksi kompastuskivistä on kysymys EU-sääntelyyn sitoutumisesta. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU:n ja Britannian neuvottelijat kertovat tänään, miten uuden suhteen neuvottelut ovat edistyneet. Tällä viikolla on käyty viimeinen sovittu neuvottelukierros ennen kesällä häämöttävää väliarviointia, jossa on määrä tarkastella neuvottelujen tilaa.

Keskustelut uudesta suhteesta ovat aiemmilla kierroksilla edenneet tahmeasti, eikä edistystä ole juuri saavutettu. Osapuolilla on ollut merkittäviä erimielisyyksiä kauppasopimuksen monista keskeisistä kohdista.

Neuvotteluissa on tarkoitus sopia siitä, miten EU:n ja Britannian välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään vuoden lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen.

Yksi kompastuskivistä on kysymys EU-sääntelyyn sitoutumisesta. EU tahtoo säilyttää EU-sääntöjen takaamat tasapuoliset kilpailuolosuhteet. Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

Britannia on kutsunut EU:n vaatimusta ideologiseksi ja pitänyt sitä esteenä neuvottelujen etenemiselle.

EU:n mielestä Britannialta on puuttunut kunnianhimoa neuvotteluissa.

Lisäaikaan vielä mahdollisuus

Ainakin EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin odotetaan kertovan iltapäivällä viikon sadosta. Neuvotteluohjelman mukaan tällä viikolla on keskusteltu muun muassa kauppasuhteista, kalastuksesta ja energia-asioista.

Tämän viikon neuvottelujen jälkeen edistymistä on määrä tarkastella EU:n ja Britannian välisessä huipputapaamisessa, joka on eräänlainen väliarviointi neuvotteluprosessissa.

Tässä kuussa Britannialla on myös vielä mahdollisuus hakea jatkoa siirtymäajalle, joka alkoi brexitin toteutumisen jälkeen.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Siirtymäaika on mahdollistanut sen, että esimerkiksi kaupankäynti Britannian ja EU:n välillä on jatkunut entiseen malliin.

Jos sopimus tulevasta suhteesta ei valmistu vuoden loppuun mennessä eikä lisäaikaa haeta, on kaupankäyntiin luvassa hidasteita, kun EU siirtyisi käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi