Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle

Metsäyhtiö UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi vaneritehtaansa Jyväskylässä. Yhtiö kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, joiden piirissä ovat tehtaan kaikki 167 työntekijää.

Jyväskylän vaneritehdas on Suomen vanhin toiminnassa oleva vaneritehdas. Tehdas aloitti tuotannon vuonna 1914.

Havu- ja koivuvaneria valmistava tehdas on UPM:n mukaan ollut jo pitkään heikosti kannattava. Yhtiön mukaan tehtaan kannattavuus on ollut heikko myös erittäin hyvän kysyntätilanteen aikana. Investoinneista sekä säästö- ja tehostamistoimista huolimatta tehtaan toimintaa ei ole saatu pysyvästi kannattavaksi, UPM sanoo.

UPM perustelee suunnitelmia tehtaan sulkemisesta koivuvanerimarkkinoiden kiristyvällä kilpailulla. UPM:n mukaan uutta koivuvanerin tuotantoa on rakennettu ja suunnitteilla erityisesti Venäjälle, missä tuotannon kustannustaso on yhtiön mukaan merkittävästi Suomea kilpailukykyisempi.

– Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta. Suunnitelman mukaan tehtaalla valmistetut tuotteet valmistettaisiin jatkossa muilla UPM:n tehtailla Suomessa, Virossa ja Venäjällä, sanoo UPM:n vaneriyksikön liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää tiedotteessa.

Jyväskylän vaneritehtaan sulkeminen toisi UPM:lle noin 11 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Vähentämistarpeesta ei tarkempaa arviota

Sillanpään mukaan Jyväskylän vaneritehtaan sulkeminen johtaisi hyvin todennäköisesti myös irtisanomisiin. Hän ei ota tarkemmin kantaa irtisanomisten määrään.

– En pysty siihen tässä vaiheessa kommentoimaan tai antamaan arviota, Sillanpää sanoo STT:lle.

Sillanpään mukaan UPM on investoinut viime vuosien aikana yli seitsemän miljoonaa euroa Jyväskylän tehtaaseen. Hänen mukaansa halu saada tehdas kannattavaksi on ollut vankka.

– Investointien ja muiden tehostamisohjelmien kautta Jyväskylän vaneritehtaan tehokkuus on noussut melkein 30 prosenttia, mutta siitä huolimatta emme ole saaneet sitä pysyvästi kannattavaksi. Sen takia tässä joudutaan aloittamaan nämä yt:t.

Teollisuusliitto haluaa "aidot ja perusteelliset" yt-neuvottelut

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto sanoo toivovansa "aitoja ja perusteellisia" yt-neuvotteluja Jyväskylän vaneritehtaalla.

– Nyt on katsottava kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle. Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sananhelinää, vaan aitoihin, työntekijöitä suojeleviin toimiin tähtääviä. Koronakriisin oloissa ihmisten asema on muutenkin tavallista turvattomampi, sanoo Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen tiedotteessa.

Jyväskylän vaneritehtaan työntekijöistä suurin osa on Teollisuusliiton työehtosopimuksen piirissä.