Haavisto rakentaisi vielä lomasuunnitelmat kotimaan matkailun varaan – ulkoministeri toivoo matkustuslinjausta keskiviikkoon mennessä

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan päätöksiä tulevasta täytyy punnita tarkkaan. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että hallitus saisi tehtyä ulkomaanmatkustamisen rajoituksiin liittyvän ratkaisun viimeistään keskiviikkona. Hänen ohjeensa kansalaisille loman suunnitteluun on rakentaa suunnitelmat tässä vaiheessa kotimaan matkailun varaan.

– Kun kansalaiset kysyvät selkeää ohjetta loman suunnitteluun, oma vastaus on ollut vielä, että kannattaa rakentaa suunnitelmansa tässä vaiheessa kotimaan mökkiloman tai kotimaan matkailun varaan. Muuta varmaa tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa, Haavisto sanoo STT:lle.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta asti, eli hallituksen pitää pian linjata, mitkä ovat matkustusmahdollisuudet kahden viikon kuluttua. Sisärajaliikenteen rajoituksia on aiemmin purettu työmatkaliikenteen vuoksi, mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella.

Hallituksella on esimerkiksi uuden lisätalousarvion vuoksi paljon käsiteltävää, eikä ministerin mukaan voi varmasti arvioida, miten alkuviikon aikataulut menevät. Hänen oman käsityksensä mukaan ratkaisuihin olisi kuitenkin hyvä päästä viimeistään keskiviikkona.

– Nämä ovat tärkeitä ratkaisuja myös liikennöitsijöiden, kuten laivaliikenteen ja Finnairin suunnitelmien kannalta.

Hallitus käsittelee maanantaina kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman jälleenrakennustyöryhmän raportin toista osaa. Tiistaina hallitus puolestaan pui elvytyspakettia, jonka ympärille odotetaan poikkeuksellisen suurta lisätalousarviota. Myös rajakysymys ja kasvomaskien käyttöä koskeva linjaus voivat olla näissä tapaamisissa esillä.

Moni maa suomalaisille avoin, ministeriön kehotus ennallaan

Koronapandemian edetessä Euroopassa monet maat rajoittivat matkustusmahdollisuuksia. Tautitilanteen parantuessa rajoituksia on alettu purkaa.

Baltian maat ovat sallineet kansalaisilleen matkustamisen kolmen maan eli niin sanotun matkustuskuplan sisällä toukokuun puolivälistä alkaen. Norja ja Tanska ovat puolestaan mahdollistamassa keskinäisen vapaa-ajanmatkailun kesäkuun puolivälistä lähtien. Viro sallii yksipuolisesti maanantaista alkaen esimerkiksi suomalaisille matkustajille mahdollisuuden saapua maahan ilman 14 vuorokauden karanteenia.

Haaviston mukaan monet turismimaat koettavat matkailuelinkeinonsa vuoksi nopeuttaa rajoitusten purkamista.

– Kreikka on sellainen, ja Turkki näyttää tekevän omia ratkaisujaan ja pyrkii pelastamaan kesän turistisesongin, Haavisto sanoo.

Italia sallii saapumiset Schengen-maista keskiviikosta alkaen ja Kreikka kesäkuun puolivälistä alkaen lukuisista Euroopan maista, mukaan lukien Suomesta.

Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan STT:lle, että ministeriö ei tee erillistä koontia siitä, mitkä maat ovat toivottaneet myös suomalaiset matkailijat tervetulleiksi.

– Ulkoministeriön suositus on edelleen, että vältetään tarpeetonta matkustamista, esimerkiksi juuri vapaa-ajan matkustamista.

Yhteydenpito ulkoministerien välillä vilkasta

Suomen tehdessä omia päätöksiä täytyy Haaviston mukaan arvioida tarkkaan, mikä on turvallista. Hän huomauttaa, että naapurimaista Ruotsissa ja Venäjällä tautitilanne on pahempi kuin Suomessa. Hän uskoo, että matkustusrajoitukset Venäjälle jatkuvat ainakin jonkin aikaa. Esimerkiksi Norja on päättänyt jatkaa omaa Venäjään kohdistuvaa matkustusrajoitusta elokuulle.

Keskustelussa Espanjan ulkoministerin kanssa Haavisto kertoo pohtineensa, onko esimerkiksi Euroopan tartuntatautivirastolta saatavissa yleistä matkustusohjetta, joita kaikki jäsenmaat voisivat käyttää.

– Tällaisia ei ole vielä käytössä, joten tässä vaiheessa maat tekevät omia ratkaisujaan.

Haavisto kertoo, että Baltian ja Pohjoismaiden kollegat ovat pitäneet toisiinsa paljon yhteyttä.

– Meitä on informoitu kiitettävällä tavalla, miten Baltian maat ovat omat päätöksensä tehneet. Torstaina ja perjantaina Norjan, Tanskan ja Islannin ministerit kertoivat kaikki omista ratkaisuistaan.

Kommentoi