Hallitus ja oppositio ottivat eduskunnassa yhteen Finnairin maakuntalennoista

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta puoltaa 700 miljoonan euron varaamista Finnairin pääomittamiseen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Hallitus ja oppositio ottivat eduskunnassa yhteen Finnairin maakuntalennoista, kun eduskunta käsitteli maanantaina hallituksen kolmatta lisätalousarvioesitystä.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai maanantaina valmiiksi mietinnön, jossa se puoltaa 700 miljoonan euron varaamista Finnairin pääomittamiseen. Valiokunta hyväksyi mietinnön yksimielisesti, mutta täysistunnossa edustajat kinastelivat Finnairin Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan suuntautuvista lennoista.

Valtion enemmistöomistama Finnair on päättänyt, ettei se lennä mainittuihin kaupunkeihin koko kesänä eikä välttämättä seuraavana talvikautenakaan.

Oppositiopuolue kokoomus halusi varmistaa maakuntakenttien lennot tarvittaessa ostopalveluina syksystä eteenpäin. Kokoomuksessa kannettiin erityisesti huolta mainittujen kaupunkien vientiyritysten kilpailukyvystä, jos niillä ei ole kunnollisia yhteyksiä maailmalle.

– Maakuntalentokenttien vuorot pitää taata myös koronakriisin aikana, kokoomuksen Timo Heinonen sanoi.

Tyhjien koneiden lennättämistä?

Valtiovarainvaliokunta ei mietinnössään kytkenyt Finnairin tukemista lentojen jatkamiseen maakuntakentille. Sen sijaan valiokunta sanoi pitävänsä tärkeänä, että koronaepidemian vuoksi väliaikaisesti lakkautetut lentoyhteydet palautetaan lentomatkustamisen alkaessa elpyä.

Hallituspuolueiden edustajat ihmettelivät muun muassa sitä, että tarkkana taloudenpitäjänä tunnettu kokoomus on yhtäkkiä valmis laittamaan suuria summia maakuntien lentoreiteille, joille ei koronapandemian aikana ole tulossa suuria matkustajamääriä. Hallituspuolueissa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että koneita ei ole ilmastosyistä syytä lennättää tyhjinä.

– Pidän erikoisena ehdotuksia, että lentoja turvattaisiin ilman arvioita siitä, että onko edes realistista odottaa lennoille matkustajia. Kansainvälinen lentoliikenne on jumissa, vihreiden Iiris Suomela muistutti.

– Tähän asti nimenomaan kokoomus on ollut se, joka on täällä aina huutanut, että veronmaksajien rahoista pitää pitää hyvää huolta ja että annetaan markkinoiden hoitaa asiat. Nyt te yhtäkkiä alatte toimia täysin markkinoiden vastaisesti, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pauhasi.

– Olisi kiva kuulla, mikä teidän arvionne on näistä lisämenoista, mitä te nyt esitätte, SDP:n Antti Lindtman sanoi.

"Keskusta ei enää maakuntien puolue"

Kokoomuksen Heinonen ihmetteli, miten maakuntien puolueena itseään pitänyt keskusta suhtautuu nyt niin yliolkaisesti maakuntakenttien lentoliikenteeseen. Hän muistutti, että vielä puolitoista viikkoa sitten eturivin keskustalaispoliitikot kytkivät Twitter-kommenteissaan yhteen Finnairin tukemisen ja maakuntakentille suuntautuvat lennot.

– Mutta miten kävikään? Aikamoinen tussahdus valtiovarainvaliokunnassa, kun teidän johtamanne puolueen edustajat siellä istuivat hiljaa, Heinonen sanoi valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk.).

Kommentoi