Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maa järisi kesken Uuden-Seelannin pääministerin suoran haastattelun

Maa järisi maanantaiaamuna paikallista aikaa Uuden-Seelannin Pohjoissaarella.

Maan poliisin tietoon ei ole tullut mahdollisia loukkaantumisia tai tuhoja. Järistyksen yhteydessä ei myöskään annettu tsunamivaroitusta.

Sosiaalisessa mediassa maan kerrotaan järisseen tuntuvasti pääkaupunki Wellingtonissa. New Zealand Heraldin mukaan kymmenettuhannet tunsivat järistyksen.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernia haastateltiin paikalliseen aamuohjelmaan videon välityksellä, kun maa alkoi järistä. Kesken haastattelun Ardern sanoo toimittajalle, että maa järisee.

– Aika kunnollinen järistys täällä, jos näette, asiat liikkuvat takanani, pääministeri sanoi ja jatkoi haastattelua kertomalla järistyksen päättyneen.

– Olemme kunnossa, en ole minkään roikkuvan valon alla, hän sanoi hymyillen.

Useita jälkijäristyksiä

Maanjäristyksen keskus oli lähes sata kilometriä pääkaupungista. Herald kertoo sen kestäneen 30 sekuntia. Sitä seurasi kymmeniä jälkijäristyksiä.

Kaikki junaliikenne peruttiin pääkaupungin alueella.

Arviot maanjäristyksen voimakkuudesta vaihtelevat. Yhdysvaltain geologisen tutkimuksen mukaan se oli voimakkuudeltaan 5,6. Uuden-Seelannin virallisen seurannan mukaan järistys oli hieman voimakkaampi. Richterin asteikolla 5,0–5,9 magnitudin järistykset määritellään voimakkuudeltaan keskinkertaisiksi.

Uusi-Seelanti sijaitsee kahden mannerlaatan lähenemiskohdassa. Maassa koetaan vuosittain yli 15 000 maanjäristystä, joista 100–150 on niin voimakkaita, että ne voi tuntea.

Eteläsaaren Christchurchissa kuoli 185 ihmistä vuonna 2011 sattuneessa järistyksessä, joka oli voimakkuudeltaan 6,3.