F-35A-hävittäjä putosi USA:ssa, lentäjä selvisi hengissä – konemalli on ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäkoneeksi

Lockheed Martinin valmistama F-35A on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Amerikkalainen F-35A-hävittäjä on pudonnut Floridassa lähellä Eglinin lentotukikohtaa. Tukikohta kertoo Twitter -tilillään, että koneen lentäjä pelastautui heittoistuimella ja hänen tilansa on vakaa.

Turma sattui tiistai-iltana paikallista aikaa koneen ollessa laskeutumassa. Tukikohdan mukaan kone oli palaamassa normaalista yölentoharjoituksesta. Onnettomuus ei aiheuttanut loukkaantumisia tai aineellisia vaurioita sivullisille.

Lockheed Martinin valmistama F-35A on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi.

Kyseessä on toinen F-35-hävittäjän A-mallille sattunut onnettomuus. Reilu vuosi sitten Japanin ilmavoimien vastaava malli syöksyi mereen, eikä lentäjä koskaan löydetty. Tutkijat arvioivat syyksi lentäjän tekemää virhettä.

Ensimmäinen F-35-onnettomuus sattui koneen lyhyeen nousuun ja pystysuoraan laskeutumiseen kykenevälle B-mallille Yhdysvalloissa syksyllä 2018. Tuolloin syynä oli valmistusvirhe polttoaineletkussa.

Floridan Eglinin lentotukikohdassa sattui toinen onnettomuus vain vajaa viikko sitten, kun F-22 Raptor -hävittäjä putosi lähellä tukikohtaa. Myös tuolloin lentäjä käytti heittoistuinta ja selvisi hengissä.

---

Lähteenä myös Stars and Stripes

Kommentoi