Tieliikennekuolemat vähenivät selvästi huhtikuussa – koronatilanne supisti liikenteen määrää

Tieliikenteessä kuoli huhtikuussa 12 ihmistä, mikä on viisi vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Huhtikuun aikana koronatilanne vaikutti tieliikenteeseen. Suomen kaikilla alueilla kokonaisliikennemäärät ovat olleet merkittävästi normaalista pienempiä koko korona-ajan, kerrotaan Traffic Management Finlandin viestinnästä STT:lle.

Huhtikuussa myös tieliikenteessä loukkaantuneiden määrä väheni selvästi. Kuolonuhrien lisäksi onnettomuuksissa loukkaantui 234 ihmistä, mikä on 99 vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Kaikista tieliikenneonnettomuuksissa kuolleista kahdeksan oli liikkeellä henkilöautolla. Lisäksi teillä kuoli yksi jalankulkija, yksi polkupyöräilijä ja kaksi muuta tienkäyttäjää. Kuolleista kahdeksan oli miehiä ja neljä naisia.

Koko maassa nyt viidennes vähemmän liikennettä

Helsingin tieliikennekeskuksen päällikön Kari Tarkin mukaan koko maassa on tällä hetkellä noin 20 prosenttia vähemmän liikennettä normaalitilanteeseen eli koronaa edeltävään aikaan nähden. Huhtikuussa liikennemäärät tosin ehtivät sukeltaa vieläkin syvemmällä.

Esimerkiksi Uudellamaalla on ollut 2. huhtikuuta 36,6 prosenttia vähemmän liikennettä normaalitilanteeseen nähden, Tarkki kertoo. Noin kuukautta myöhemmin 4. toukokuuta liikennettä taas oli 22,4 prosenttia vähemmän normaalitilanteeseen verrattuna.

– Huhtikuun alun kaksi ensimmäistä viikkoa on menty siinä -30 prosentin paikkeilla koko maassa. Sitten se on lähtenyt siitä pikkuisen nousemaan, nyt ollaan noin -20 prosentissa, Tarkki kuvailee liikennemäärien laskua STT:lle.

Edellä mainittujen lukujen vertailuviikkona toimii viikko 10 eli 2.–8. maaliskuuta. Tarkin mukaan tämä oli viimeinen täysi viikko ennen kuin korona iski kunnolla Suomeen. Hallitus linjasi maaliskuun puolivälissä, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot.

Huhtikuussa liikenteeseen on ollut vaikutusta myös koronapandemian vuoksi tehdyllä Uudenmaan eristämisellä. Uusimaa eristettiin muusta Suomesta 28. maaliskuuta alkaen. Eristyksen aikana poliisi muun muassa valvoi Uudenmaan rajalla tie- ja raideliikennettä. Eristys purettiin vajaan kolmen viikon jälkeen 15. huhtikuuta.

Tammi - huhtikuussa kuolleita enemmän, loukkaantuneita vähemmän

Tammi–huhtikuussa tapahtui Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan 957 tieliikenneonnettomuutta, jotka johtivat henkilövahinkoon. Yhteensä teillä kuoli tuona aikana 67 ja loukkaantui 1 196 ihmistä.

Kuolleita oli kymmenen enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Sen sijaan loukkaantuneita oli 145 vähemmän viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tammi–huhtikuussa tieliikenteessä kuolleista 42 oli liikkeellä henkilöautolla ja kolme pakettiautolla. Jalankulkijoita kuoli kymmenen, polkupyöräilijöitä viisi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut