Ranska ja Saksa haluavat potkaista EU:n koronaelpymisen käyntiin 500 miljardin euron rahastolla – ehdotus rahoitettaisiin komission ottamalla lainalla

EU-maiden mahtikaksikko Ranska ja Saksa ehdottavat 500 miljardin euron elpymisrahastoa talouden uudelleenkäynnistämiseksi. Presidentti Emmanuel Macronin ja liittokansleri Angela Merkelin mukaan varat käytettäisiin pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueiden ja alojen tukemiseen.

Ehdotuksen mukaan EU-budjetin yhteyteen tuleva rahasto olisi määräaikainen ja se rahoitettaisiin EU-komission nimissä markkinoilta otettavalla lainarahalla. Yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Macron ja Merkel hahmottelivat, ettei takaisinmaksu saisi kaatua rahansaajien niskaan.

Merkelin mukaan tällaisten varojen tarjoaminen ei ole pelkästään reilua vaan myös välttämätöntä.

– Maksamme ne pois usean tulevan EU-budjetin kautta, Merkel sanoi.

Koronaviruspandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipuminen on polttava puheenaihe Euroopassa. EU-budjetin yhteyteen sommiteltavasta elpymisrahastosta keskusteltiin jo huhtikuun lopussa EU-johtajien videokokouksessa, mutta tuolloin rahaston koko ja muut yksityiskohdat jäivät täysin auki.

Jäsenmailla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi siitä, annettaisiinko rahastosta tukea jäsenmaille lainoina vai avustuksina. Ranskan ja Saksan ehdotuksessa elpymisrahaston varat jaettaisiin tukina EU:n budjetin ohjelmien kautta.

Pallo on komissiolla, sillä se valmistelee päivitettyä budjettiesitystä, johon kuuluisi myös elpymisrahasto. Komissio aikoo julkistaa esityksensä ensi viikolla.

Sen jälkeen budjetista ja rahastosta keskustellaan jälleen jäsenmaiden kesken. Rahapäätökset vaativat 27 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Macron arvioi, että Ranskan ja Saksan ehdotus voisi olla pohjana jatkokeskusteluille.

– Ehdotuksemme on rakentava ja kunnianhimoinen, Macron summasi.

Von der Leyen toivottaa ehdotuksen tervetulleeksi

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivotti ranskalais-saksalaisen ehdotuksen tervetulleeksi. Hänen mukaansa ehdotus huomioi Euroopan kohtaamien talousvaikeuksien laajuuden.

– Tämä kulkee samaan suuntaan komission valmisteleman esityksen kanssa, joka ottaa myös huomioon jäsenmaiden ja EU-parlamentin kannat, von der Leyen sanoi tiedotteessaan.

EU-komissio on ennustanut, että talouden taantuma saa tänä vuonna historialliset mittasuhteet. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu 7,75 prosentilla.

EU-johtajien huippukokouksia vetävä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel puolestaan tviittasi Ranskan ja Saksan ehdotuksen olevan askel oikeaan suuntaan.

Jäsenmaat ovat jo aiemmin onnistuneet sopimaan yli 500 miljardin euron kriisipaketista talouden tukemiseksi. Kriisipakettiin kuuluvat kriisirahasto EVM:n käyttö, Euroopan investointipankin (EIP) takausvaltuuksien nosto sekä EU-komission ehdottama 100 miljardin euron työllisyysrahasto eli lainaohjelma työpaikkojen turvaamiseksi.

Lähteenä myös AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut