Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WTO:n pääjohtaja astuu syrjään ennenaikaisesti henkilökohtaisista syistä

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja vaihtuu suunniteltua aikaisemmin. Nykyinen pääjohtaja, 62-vuotias brasilialainen Roberto Azevedo, ilmoittaa vetäytyvänsä tehtävästä elokuun lopussa henkilökohtaisista syistä.

Azevedo on ollut WTO:n johdossa vuodesta 2013. Hänen toisen kautensa oli määrä päättyä vasta ensi vuonna.

– En tee tätä kevyin perustein, Azevedo kertoi jäsenvaltioiden edustajille tähdentäen kuitenkin, ettei lähdön taustalla ole terveyshuolia tai poliittisia syitä.

Azevedo sanoi, että keulakuvan vaihtaminen nyt helpottaa järjestöä valmistautumaan uuteen, koronaviruksen jälkeiseen maailmanjärjestykseen. Hän kuvaili aikaansa kansainvälisen kauppajärjestön johdossa palkitsevaksi.

– Aikani WTO:n pääjohtajana on ollut työurani vaativinta, jännittävintä ja palkitsevinta aikaa. Toivottavasti tulevaisuudessa siintää vielä uusia haasteita, mutta toistaiseksi en tiedä, mitä ne voisivat olla.

Huhumylly Azevedon vetäytymisestä käynnistyi jo eilen, kun uutistoimisto Bloomberg uutisoi asiasta.

Pirstaleinen toinen kausi

Diplomaattitaustaisen Azevedon neuvottelutaidot WTO:n johdossa pantiin merkille etenkin johtotehtävän alkuvuosina. Hän onnistui ratkaisemaan vuosia jumissa olleita sopimusneuvotteluja ja tuomaan järjestön piiriin uusia jäsenmaita.

Vuonna 2017 alkanut toinen johtajakausi on ollut pirstaleisempi. Sitä ovat leimanneet sopimusneuvotteluiden kariutuminen, maailmankaupan ennustettavuuden heikentyminen sekä Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota. Tässä tuoksinassa myös WTO:n riidanratkaisumekanismi lakkasi toimimasta, koska Yhdysvallat esti uusien tuomarien valinnan toimielimeen. Tuomarien puutteen vuoksi tuomioistuin ei enää ollut päätösvaltainen.