Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Katiska-jutussa kuullaan pääsyytettyjen lähipiiriin kuuluvia naisia – syytetään rahanpesusta ja avunannosta huumerikoksiin

Suomen suurimpiin kuuluva huumeoikeudenkäynti jatkuu tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudessa on määrä kuulla kahden pääsyytetyn, liikemies Niko Ranta-ahon sekä liivijengi Cannonballin ex-johtajan Janne Tranbergiin lähipiiriin kuuluvia naisia.

Ranta-ahoa ja Tranbergia syytetään huumeorganisaation johtamisesta ja lukuisten huumekilojen maahantuonnista. Tranbergin ex-vaimoa syytetään avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Syytteen mukaan hän muun muassa otti vastaan huumeiden ja lääkeaineiden myynnistä peräisin olevaa rahaa sekä säilytti Tranbergin kryptovaluuttalompakon palautusavainta ja aineiden postimyynnissä käytettyjä postimerkkejä. Ex-vaimolle vaaditaan yli kahden vuoden ehdotonta vankeutta. Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle hän on kiistänyt syytteen.

Ranta-ahon sukulaisnaista syytetään törkeästä rahanpesusta. Syytteen mukaan hän otti vastaan ainakin 60 000 euroa huume- ja dopingrikoksilla hankittuja rahoja ja luovutti ne edelleen Ranta-aholle ja Tranbergille. Hänelle vaaditaan yli vuoden ehdollista rangaistusta. Nainen on kiistänyt syytteen.

Naisten lisäksi oikeudessa aiotaan kuulla myös Niko Ranta-ahoa itseään. Ranta-aho ilmoitti yllättäen maaliskuussa myöntävänsä kaikki häneen kohdistetut syytteet pääosin. Ranta-aho myös johdatti poliisin maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita. Tällä tietoa Tranberg kiistää edelleen häneen kohdistetut syytteet.

"Olen johtanut huumekauppaa yksin"

Uusissa poliisikuulusteluissa Ranta-aho kertoi tunnustuksen syyksi päätöksen lopettaa rikollinen elämä ja läheisten sotkeminen rikoksiin. Ranta-ahon lähisukulainen on vyyhdessä syytteessä törkeästä rahanpesusta. Entistä puolisoa Sofia Belorfia puolestaan syytetään huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta.

Poliisi kyseenalaisti Ranta-ahon motiiveja tunnustukselle kysymällä, yrittääkö hän suojella joitain muita ihmisiä tai kostaa niille, jotka ovat aiemmin puhuneet hänestä epäedullisia asioita. Tämän Ranta-aho kielsi. Hänelle esitettiin myös suora kysymys "Miten toinen pääsyytetty Janne Tranberg liittyy rikoksiin?".

– En tiedä, Ranta-aho vastasi.

– Olen esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä mainittu Cobra, ja olen johtanut huumekauppaa yksin. Huumausaineet, lääkkeet ja dopingit ovat olleet minun omistamiani, ja olen myynyt niitä eteenpäin asiakkailleni, hän sanoi poliisin lisätutkintapöytäkirjan mukaan.

Syyttäjät: Ranta-aho ja Tranberg johtivat huumeliigaa Espanjasta

Syytteiden mukaan Ranta-aho ja Tranberg johtivat huumeorganisaatiota Espanjasta. Suomeen tuotiin syyttäjien mukaan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista. Liigan syytetään myös tuoneen maahan yli kaksimiljoonaa tablettia huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja suuren määrän dopingaineita.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenenmiljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Syyttäjien mukaan Tranberg johti Helsingin haaraa ja Ranta-aho taas Tampereen haaraa. Tranbergin haarassa syytettynä on muun muassa entisiä Cannonball-jengiläisiä, minkä lisäksi haaran huumeita myytiin syyttäjien mukaan pimeässä verkossa Silkkitiellä. Ranta-ahon haarassa taas on syytettynä pääosin henkilöitä, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa.