Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Venäjän ja Syyrian joukot ovat pommittaneet useita sairaaloita ja kouluja Syyriassa alkuvuonna

Venäjän ja Syyrian joukot tekivät useita pommi-iskuja siviilikohteisiin tammi-helmikuun aikana, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toteaa raportissaan. Iskut ovat ajaneet sadattuhannet ihmiset kodeistaan.

Järjestön raportti käy yksityiskohtaisesti läpi 18 kouluihin tai sairaaloihin kohdistunutta ilma- tai maaiskua. Näistä 13 tapahtui tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana ja ne olivat Syyrian, Venäjän tai molempien tekemiä, Amnesty toteaa.

Siviileihin kohdistuvat iskut ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Iskuja tehtiin Idlibin, Aleppon ja Haman kaupunkien alueille. Amnestyn mukaan iskut ovat pakottaneet noin puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Raportin mukaan osa ihmisistä on voinut palata asuinsijoilleen, kun alueella sovittiin aselepo koronapandemian puhkeamisen jälkeen. Tautitilanne on kuitenkin vaikeuttanut humanitaarisen avun toimittamista avuntarvitsijoille.

Amnesty haastatteli raporttiin yli 70:tä ihmistä. Haastateltujen joukossa oli muun muassa maan sisäisiä pakolaisia, opettajia, lääkäreitä ja avustustyöntekijöitä. Lausuntojen lisäksi tutkijat kävivät läpi videoita, valokuvia ja satelliittikuvia sekä ääninauhoja sotilaskoneiden ohjaamoista.