Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Huvipuistot valmistautuvat tulevaan kesään – Korkeasaari avaa ovensa jo kesäkuun alussa

Huvipuistot valmistautuvat ottamaan kävijöitä vastaan kesäkuusta alkaen. Helsingissä Korkeasaaren eläintarha aikovat avata ovensa kesäkuun 1. päivänä. Linnanmäellä, Särkänniemessä ja Naantalin Muumimaailmassa varaudutaan myös puistojen avaamiseen, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty. Valtioneuvoston linjauksen mukaan huvipuistojen turvallisuudessa tulee tulevana kesänä ottaa huomioon asiakasmäärien rajaaminen, turvaetäisyydet ja hygieniaohjeistus.

– Olemme Linnanmäellä valmistautuneet avaamaan huvipuiston kokonaisuudessaan kesäkuun aikana. Myös kaikki 650 kesätyöntekijää voivat näillä näkymin aloittaa työnsä kesällä. Odotamme kuitenkin vielä Aluehallintovirastolta tarkempia ohjeistuksia siitä, mitä turvallinen avaaminen edellyttää, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo.

Adlivankinin mukaan kävijämääriä voidaan kahden sisäänkäynnin avulla tarkkailla ja rajata Linnanmäellä vaivattomasti. Jonotuksen ja laitteiden suhteen taas henkilökuntaa koulutetaan pitämään huolta asiakkaiden turvaväleistä.

– Työntekijöiden koulutukseen sisällytetään tänä keväänä paljon ohjeistuksia siitä, miten turvallisuus voidaan varmistaa poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koulutuksessa hyödynnetään tänä vuonna myös webinaareja, joiden avulla kausityöläiset voivat jo etukäteen valmistautua tulevaan kesään, Adlivankin toteaa.

Kävijämäärien rajoittamiseen odotetaan ohjeistusta

Särkänniemen toiminnajohtajan Miikka Seppälän mukaan Aluehallintoviraston ohjeistuksia tarvitaan määrittämään esimerkiksi sitä, miten kävijämäärät suhteutetaan käytössä olevaan tilaan. Särkänniemen avaamisen ajankohdasta ei Seppälän mukaan tehdä päätöstä ennen kuin viranomaisilta on saatu tarkempia ohjeita.

– Olemme olleet Valtioneuvoston päätöksestä innoissamme, mutta nykyisessä tilanteessa avaamisen ajankohtaa ei voida vielä varmasti sanoa. Ensin tulee odottaa tarkempia ohjeita, joiden toteutusta voidaan miettiä yhdessä viranomaisten kanssa, Seppälä kertoo.

Valtioneuvoston päätöksen lisäksi ohjeistusta on Seppälän mukaan saatu huvipuistojen kansainväliseltä kattojärjestöltä. Kattojärjestön valmistelemassa toimintaohjeessa on annettu yksityiskohtaiset ohjeistukset turvallisuudesta poikkeustilan aikana ja sen jälkeen.

– Viime viikkoina olemme lisäksi voineet oppia niiden eurooppalaisten huvipuistojen käytännöistä, jotka ovat jo avanneet ovensa tai ovat parhaillaan avaamassa. Turvallisuus on huvipuistoalalla ykkösasia kaikissa olosuhteissa ja riskienhallintaa on siksi totuttu tekemään, Seppälä toteaa.

Laajat ulkotilat mahdollistavat avaamisen

Korkeasaaressa laajalle levittyvät ulkotilat ehkäisevät toiminnanjohtaja Sanna Hellströmin mukaan hyvin ruuhkautumista. Korkeasaaressa valmistaudutaan ottamaan kävijöitä vastaan kesäkuun 1. päivästä alkaen. Eläintarhan sisätilat pidetään kuitenkin vielä suljettuina ja lisäksi kävijämääriä ollaan valmiita tarpeen mukaan rytmittämään.

– Korkeasaaren kokoisella alueella kävijämäärän tulee nousta 7 000-8 000 ihmiseen ennen kuin se alkaa ruuhkautumaan. Toki esimerkiksi sisääntuloa täytyy miettiä niin, että siihen ei muodostu ruuhkaa tai jonoja. Muutoin Korkeasaari ei ole paljon tavallisia puistoja tai ulkoilualueita ruuhkaisempi, Hellström kommentoi.

Sisääntuloalueelle syntyviä jonoja ehkäistään puistossa ohjaamalla lipunmyyntiä toistaiseksi nettiin. Myös yleisöruokinnoista aiotaan toistaiseksi luopua.

Myös Naantalin Muumimaailmassa on mietitty turvallisuutta sisätiloissa ja lähikontakteissa.

– Muumimaailmassa ei ole paljon sisätiloja, joissa pysyteltäisiin pitkän aikaa. Ravintolan suhteen seuraamme ravintoloille annettuja ohjeistuksia ja esimerkiksi Muumitalossa voimme ohjeistaa asiakkaita vierailemaan sisällä talossa porrastetusti. Myös muumihahmojen kanssa täytyy tulevana kesänä noudattaa turvaväleistä annettuja ohjeistuksia ja välttää esimerkiksi halaamista ja muuta lähikontaktia, Muumimaailma Oy:n toimitusjohtaja Tomi Lohikoski kertoo.

- - - - - Korjattu aiempaa uutista klo 11.44. Aiemmassa jutussa kerrottiin Linnanmäen avautuvan jo kesäkuun 1. päivänä. Todellisuudessa Linnanmäki odottaa myös aluehallintoviraston tarkempia ohjeita. Myös Miikka Seppälän nimi korjattu.