Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Miehet tehtailivat puhelinpetossarjalla 1,7 miljoonan vahingot suomalaisille teleoperaattoreille – kolmelle vankeutta

Suomalaisilta teleoperaattoreilta huijattiin suuressa puhelinpetossarjassa yli 1,7 miljoonaa euroa vuosina 2018–2019. Huijauksen kohteina olivat DNA , Elisa ja Telia Finland .

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi petossarjasta keskiviikkona kuusi 22–31-vuotiasta espoolaista ja lahtelaista miestä. Rikoksia tehtiin Espoossa, Lahdessa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Lempäälässä.

Kyse oli niin sanotuista IRSF-petoksista (international revenue share fraud), jotka ovat yhdenlaisia kansainvälisiä puhelinpetoksia.

Miehet hankkivat osamaksusopimuksilla useita kymmeniä puhelimia ja tabletteja sekä noin 200 jälkikäteen kuukausittain maksettavaa liittymää aikomatta maksaa niistä.

Yksi vastaajista oli soittanut liittymillä palvelunumeroon tilaten suuren joukon lahjakortteja ja sen jälkeen myynyt edelleen näitä suomalaisten teleoperaattoreiden puhelinliittymiä Saksassa.

Kyse kansainvälisesti tutusta petostyypistä

Liittymillä soiteltiin kymmeniätuhansia ulkomaanpuheluja muun muassa Uruguayn, Sambian, Burkina Fason ja Guinean televerkoissa lukuisiin, pääosin Afrikan mantereen eri valtioissa sijainneisiin numeroihin.

Oikeuden mukaan rikoshyöty perustui mitä ilmeisimmin niin sanottuihin terminointikorvauksiin, joita suomalaiset teleoperaattorit joutuvat maksamaan ulkomaisessa verkossa soitetuista puheluista.

Oikeuden mukaan IRSF-petokset aiheuttavat kansainvälisesti teleoperaattoreille jopa miljardivahinkoja ja yksittäisillekin operaattoreille kymmenien miljoonien eurojen vahinkoja. Käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan, että rikoksia on esiintynyt myös Suomessa aikaisemmin, mutta tässä asiassa DNA:lle aiheutunut vahinko oli poikkeuksellisen suuri. DNA:n vahingot olivat muita operaattoreita huomattavasti suuremmat: yli 1,5 miljoonaa euroa.

Päätekijöistä 25-vuotias Yousif Ismael Yousif Yousif tuomittiin 4 vuoden vankeuteen, 26-vuotias Ihab Saad Aziz 2 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen ja 31-vuotias Ali Al Sarraf 5 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen petoksista ja törkeistä petoksista. Muut tekijät saivat lievempiä rangaistuksia.

Puhelinpetosten lisäksi osa miehistä tuomittiin myös siitä, että he ottivat luottoja, joilla ostettiin helsinkiläisestä kultasepänliikkeestä rannekelloja, kultaesineitä ja lahjakortteja ilman tarkoitusta maksaa luottoja takaisin.

Keskiviikkona annetusta tuomiosta kertoi torstaiaamuna MTV:n uutiset .