Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin koronakuolemien määrä lähestyy 3 000:ta, viranomaiset selvittävät pienen lapsen kuoleman yhteyttä koronavirukseen

Ruotsissa on rekisteröity eilisen jälkeen 87 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Koko epidemian aikana kuolleita on tähän mennessä yhteensä 2 941.

– Alamme lähestyä 3 000:ta, mikä on hirvittävän korkea luku, valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa kuolintilastoissa on myös mukana pieni lapsi. Tältä osin viranomaiset selvittävät parhaillaan, johtuiko lapsen kuolema todella covid-19-taudista. Tapauksesta ei kerrota enempää, jottei vainajan tunnistaminen olisi mahdollista.

Uusia koronatartuntoja Ruotsissa rekisteröitiin eilisen jälkeen noin 700, mikä nostaa tapausten kokonaismäärän lähes 24 000:een.

Suhteessa asukaslukuun Ruotsissa on nyt 291 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 45. Tartuntatapausten osalta vastaavat suhdeluvut ovat Ruotsissa vajaat 2 400 ja Suomessa noin tuhat.

Venäjällä jo kolme koronaa potevaa ministeriä

Venäjän kulttuuriministerillä Olga Ljubimovalla on todettu koronavirustartunta. Hän on kolmas covid-19-tautiin sairastunut ministeri Venäjällä.

Pääministeri Mihail Mishustin ja rakennusministeri Vladimir Jakushev ovat joutuneet taudin takia sairaalaan. Ljubimova, 39, on tiedottajansa mukaan saanut vain lievän tartunnan, eikä tarvitse sairaalahoitoa.

Venäjällä todettujen koronavirustartuntojen määrä on jo yli 165 000.

Keskiviikko on neljäs päivä peräkkäin, kun tartuntojen määrä on noussut yli 10 000 tapauksella vuorokaudessa.

Baltian maille oma "matkustuskupla"

Viro, Latvia ja Liettua sallivat kansalaistensa vapaan matkustamisen maidensa välillä.

Matkustaminen sallitaan 15. toukokuuta alkaen. Baltian maat sulkivat rajojaan monen muun maan tavoin koronaviruspandemian vuoksi.

Liettuan pääministerin Saulius Skvernelisin mukaan Baltian maiden johtajat ovat sitä mieltä, että maat ovat onnistuneet hillitsemään viruksen leviämistä tehokkaasti. Siksi he katsovat, että maat voivat ajata rajansa toisilleen.

Kaikissa kolmessa Baltian maassa uusia virustartuntoja on todettu viime päivinä vain muutamia.

Baltian ulkopuolelta saapuvat ihmiset joutuvat sen sijaan yhä kahden viikon karanteeniin.

Tshekissä vain harvalla vasta-aineita koronaa vastaan

Tshekkiläistutkimuksen mukaan vasta-aineita koronavirukselle on muodostunut vasta hyvin pienelle osalle väestöstä.

26 549 ihmistä Tshekissä testannut tutkimus löysi viruksen vasta-aineita vain 107 ihmiseltä.

Tshekin terveysinstituutin johtajan Ladislav Dusekin mukaan jopa sellaisissa yhteisöissä, joissa tauti on levinnyt eniten, immuniteetti on muodostunut korkeintaan viidelle prosentille väestöstä.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että vain pienellä osalla maailman väestöstä on muodostunut vasta-aineita koronaa vastaan.

Näyttää siltä, että laumasuojan kehittyminen koronaa vastaan voi viedä vielä pitkään.

Saksa alkaa höllentää rajoituksia

Saksa on päässyt läpi koronavirusepidemian ensimmäisestä vaiheesta, mutta kamppailu virusta vastaan kestää vielä kauan, arvioi liittokansleri Angela Merkel saksalaismedioiden mukaan.

– Olemme vasta pandemian alussa, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan on myönteistä, että uusien tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun ja taudin leviäminen vaikuttaa hidastuneen selvästi.

Merkelin mukaan edistys kuitenkin merkitsee, että rajoituksia voidaan alkaa asteittain purkaa. Koulut ja kaupat voidaan avata uudelleen, ja Bundesliigan pelit voivat jatkua.

Rajoitusten purkamisesta keskusteltiin keskiviikkona Merkelin ja osavaltioiden pääministerien kesken. Käytännössä toimet päätetään ja ilmoitetaan erikseen Saksan kuudessatoista osavaltiossa. Niistä Baijeri otti etunojaa ilmoittamalla jo ennen keskustelua, että ravintolat saavat avata 18. toukokuuta ja hotellit 30. toukokuuta.

Merkelin mukaan osavaltiot ovat sopineet uudesta hätämekanismista, jonka mukaan rajoitustoimia voidaan palauttaa, jos tartuntojen määrä lähtee taas nousuun.

Jos seitsemän päivän aikana todetaan vähintään 50 uutta tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, tulee paikallisten viranomaisten määrätä ihmiset pysymään kodeissaan.

– Meillä on varaa pieneen rohkeuteen, mutta meidän on edelleen oltava varovaisia, Merkel sanoi.

Monet rajoitukset pysyvät edelleen voimassa. Suuria yleisötapahtumia koskeva kielto on voimassa elokuun loppuun. Ulkorajat pysyvät kiinni, ja saksalaisten edellytetään käyttävän maskia käydessään ostoksilla tai käyttäessään julkista liikennettä.

Saksassa on todettu yli 167 000 tartuntaa ja tautiin on kuollut lähes 7 000 ihmistä. Tilanne on siten parempi kuin muissa suurissa Euroopan maissa.

Myös Britannia valmistautuu keventämään rajoituksia

Britanniassa saatetaan alkaa keventää koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia ensi viikolla, ilmoitti pääministeri Boris Johnson parlamentissa. Toimet eivät kuitenkaan saa aiheuttaa vaaraa, että tauti lähtisi leviämään uudelleen, hän sanoi.

Britanniassa on nyt kuollut koronaepidemiaan enemmän ihmisiä kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa. Myös pääministeri Johnson sairastui pahasti ja oli joitakin päiviä tehohoidossa sairaalassa. Britannian hallitusta on syytetty kohtalokkaasta hidastelusta epidemian alkuvaiheessa.

Pääministeri sanoi aikovansa kertoa seuraavista askelista rajoitusten purkamisesta sunnuntaina. Jotkut toimet saattavat Johnsonin mukaan tulla voimaan jo maanantaina.

Britannian toimia arvosteli opposition työväenpuolueen uusi johtaja Keir Starmer, joka huomautti Britannian uhriluvun ohittaneen Espanjan, Italian ja Ranskan.

– Voiko pääministeri kertoa, miten ihmeessä päädyimme tähän, Starmer tivasi.

Johnsonin mukaan vielä on liian aikaista tehdä kansainvälisiä vertailuja siitä, miten eri maat ovat koronapandemian hoidossa selviytyneet.

Parlamentin istuntosali oli pääministerin kyselytunnilla lähes autio, sillä useimmat parlamentaarikot osallistuivat istuntoon videolinkin kautta. Johnson oli läsnä kyselytunnilla nyt ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun.

Belgiassa saa tavata neljä kaveria

Belgiassa rajoituksia puretaan sunnuntaista lähtien. Suurin osa kaupoista on ollut kiinni, mutta lähes kaikki niistä saavat ovensa taas maanantaina. Asiakkaiden määrää kuitenkin rajoitetaan.

Sosiaalista kanssakäyntiä helpotetaan siten, että jokainen perhe saa ottaa vastaan neljä ulkopuolista ihmistä. Edellytys on, että kyseessä ovat joka kerta samat neljä vierasta.

Tanskassa harkitaan kauppojen ja ravintoloiden avaamista

Tanskassa hallitus ja kaikki kansankäräjien puolueet kokoontuivat pohtimaan jatkotoimia. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa sunnuntaihin asti. Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan hallitus aikoo esittää, että kaikki kaupat saavat avata taas ovensa, samoin ravintolat ja kahvilat.

Tanskan terveysvirasto arvioi, että rajoitusten purkamista on mahdollista jatkaa ilman vaaraa viruksen ryöstäytymisestä. Virasto katsoo, että esimerkiksi kirjastot, tavaratalot, eläintarhat ja kasvitieteelliset puutarhat voitaisiin avata. Myös urheilutapahtumat voitaisiin sallia, joskin ilman yleisöä.

Lähde myös: Worldometer