Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus: Lahden Lanun aukion väkivaltaisuuksilla oli rasistinen motiivi

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Lahden Lanun aukiolla elokuussa 2017 tapahtuneiden väkivaltaisuuksien motiivi oli rasistinen. Uhrit valikoituivat KKO:n mukaan ihonvärinsä ja etnisen alkuperänsä vuoksi.

KKO katsoo hovioikeuden tavoin, että rasistinen motiivi on syy korottaa tuomittujen rangaistuksia. Muilta osin asia ei ollut KKO:ssa tutkittavana.

Hovioikeus tuomitsi aiemmin Oscar Reino Michael Falletin, 25, viiden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen ja Jari Tapio Meisaaren, 31, neljän vuoden ja runsaan kolmen kuukauden vankeuteen tapon yrityksestä. Tapon yrityksen lisäksi Falleti tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Hovi korotti käräjillä aiemmin saatuja rangaistuksia neljällä kuukaudella rasistisen motiivin takia. Rikoslain viidennen pykälän mukaan rangaistusta voidaan koventaa, jos rikos on tehty rotuun, ihonväriin, syntyperään tai kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvasta vaikuttimesta.

Uhreja osoitettiin pistoolilla, toista puukotettiin

Kyse oli öisistä väkivaltaisuuksista Lahden keskustassa Lanun aukiolla. Tapahtumat saivat alkunsa aukion laidalla sijaitsevassa ravintolassa, jossa Falleti tönäisi afrikkalaistaustaista miestä ja nimitteli tätä rasistisesti. Miehen mukaan haukkuminen jatkui myös ravintolan ulkopuolella ja kohdistui myös toiseen, irakilaistaustaiseen mieheen.

Hovioikeuden mukaan aukiolla Falleti yritti ensin ampua irakilaistaustaista miestä pistoolilla, mutta ase ei lauennut. Sen jälkeen hän puukotti uhria Meisaaren ojentamalla veitsellä. Puukotettu sai vakavia vammoja ja joutui sairaalahoitoon.

Lisäksi Falleti osoitti afrikkalaistaustaista uhria pistoolilla jalkoihin. Kolmas mies suihkutti molempien uhrien kasvoille kaasusumutetta. Hänet tuomittiin käräjillä ja hovissa sakkoihin kahdesta pahoinpitelystä ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Falleti ja Meisaari ovat kiistäneet rasistisen motiivin. Heidän mukaansa kyse oli muista syistä syntyneestä "tavanomaisesta tappelutilanteesta", jonka yhteydessä oli puolin ja toisin esitetty loukkaavia kommentteja.