Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin poliisin viestintäjohtajalle ei lahjussyytettä – ei tiennyt, että vaalirahaa tuli poliisin suosimasta ravintolasta

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtajaa Juha Hakolaa vastaan ei nosteta syytteitä, syyttäjä päätti maanantaina. Hakolaa epäiltiin lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kyse on siitä, että Hakola sai yli 3 000 euroa vaalitukea Kaukoravintolat Oy : lta , jonka Mamma Rosa -ravintolassa Töölössä Helsingin poliisilaitos oli kestinnyt vieraitaan Hakolan aloitteesta.

Syyttäjä kuitenkin katsoi, ettei Hakola tiennyt, että vaalitukea oli tullut kyseisen ravintolan omistajayritykseltä, ilmenee syyttämättäjättämispäätöksestä.

Kokoomusta edustava Hakola on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hänen tukiryhmänsä Turvallisen Huomisen Suomi ry sai Kaukoravintoloilta vaalitukea eduskuntavaaleihin 2015 ja 2019 sekä vuoden 2017 kuntavaaleihin. Tukea tuli yhteensä reilut 3 000 euroa, ja Kaukoravintolat sai vastineeksi lippuja tukiryhmän järjestämään seminaariin.

Hakola esitti vuosina 2016–2018 useita kertoja, että poliisin vieraille hankitaan ravintolapalveluita Mamma Rosasta. Näin myös tehtiin. Ravintolapalveluiden hankkiminen vieraille on kuulunut Hakolan tehtäviin viestintäjohtajana. Ravintolapalveluita Mamma Rosasta ostettiin reilulla 8 000 eurolla.

Hakola huojentunut - "Käsittämättömän raskas prosessi"

Esitutkinnassa epäiltiin, että Hakola olisi saanut etua, jolla olisi vaikutettu tai pyritty vaikuttamaan tai joka olisi ollut omiaan vaikuttamaan siihen, että vieraita ohjattiin Mamma Rosaan.

Hakola kuitenkin kiisti edes tienneensä, että Kaukoravintolat oli antanut vaalitukea Turvallisen Huomisen Suomi ry:n tilille. Hakola kertoi, ettei hän tiennyt, että sen niminen yhtiö omistaa Mamma Rosan. Hakolan vaalipäällikkö kertoi, että oli omasta aloitteestaan tarjonnut seminaarilippuja tuntemalleen Kaukoravintolat Oy:n toimitusjohtajalle. Sekä vaalipäällikkö että toimitusjohtaja kertoivat, ettei asiasta edes puhuttu Hakolan kanssa.

Syyttäjä huomautti, että lahjuksen ottaminen on rangaistava vain tahallisena. Syyttäjän mukaan ei ole näyttöä siitä, että Hakola olisi havainnut Mamma Rosan olevan vaalitukijoiden joukossa.

– Luonnollisesti olen todella huojentunut, että asia on saatu päätökseen. Prosessi on ollut tietysti käsittämättömän raskas, Hakola kommentoi STT:lle syyttämättäjättämispäätöstä.

Rikostutkinnan alettua Hakola siirrettiin viestintäjohtajan tehtävistä muihin töihin Helsingin poliisilaitoksella. Hakola kertoo, että vasta ensi viikolla Helsingin poliisissa käydään keskustelu siitä, millaiset hänen työtehtävänsä tulevat jatkossa olemaan.

Jutussa epäiltiin myös Kaukoravintoloiden hallituksen puheenjohtajaa ja toista hallituksen jäsentä lahjuksen antamisesta. Heitäkään vastaan ei nostettu syytteitä.