Venäjän pääministerillä todettiin koronavirustartunta, jäi eristykseen suojellakseen muita hallituksen jäseniä

Matkustaja nousee Moskovassa metroon tyhjällä asemalla. Laiturin pinnassa on merkintöjä, joiden avulla voi huolehtia etäisyyden pidosta toisiin ihmisiin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin kertoi torstaina, että hänellä on todettu koronavirustartunta. Mishustin sanoi jäävänsä eristykseen suojellakseen muita hallituksen jäseniä.

– Minun täytyy olla eristyksessä ja noudattaa lääkäreiden ohjeita. Tämä on tarpeen kollegojeni suojelemiseksi, hän sanoi presidentti Vladimir Putinin kanssa käymänsä videotapaamisen aikana.

Mishustin ehdotti, että virkaa tekevänä pääministerinä toimisi nyt ensimmäinen varapääministeri Andrei Belousov.

Televisioidussa videotapaamisessa Putin sanoi, että se, mikä on tapahtunut Mishustinille, voi tapahtua kenelle tahansa.

– Toivon, että kykenet työskentelemään ja osallistumaan (hallituksen päätöksentekoon), Putin sanoi ja toivotti Mishustinille pikaista paranemista.

Venäjällä jo yli 100 000 tartuntaa

Venäjällä kirjattujen koronavirustartuntojen määrä nousi torstaina yli sataantuhanteen. Uusia tartuntoja todettiin vuorokaudessa 7 099, mikä on uutistoimisto Interfaxin mukaan ennätys. Esimerkiksi keskiviikkona Venäjällä kirjattiin vajaat 6 000 tartuntaa.

Venäjä ohitti äskettäin tartuntamäärässä Kiinan ja Iranin, jotka olivat alkuvaiheessa koronan pahimmin koettelemia maita.

Kaikkiaan Venäjällä on rekisteröity nyt 106 498 koronatartuntaa ja 1 073 kuolemaa. Worldometer -sivuston mukaan tartuntoja on miljoonaa asukasta kohti 730, kuolemia 7.

Lukujen arvioidaan olevan alakanttiin muun muassa riittämättömän testaamisen vuoksi.

Epidemia on pahin pääkaupunki Moskovassa. Puolet Venäjän covid 19 -tapauksista on sieltä. Uusia tartuntoja todettiin vuorokaudessa Interfaxin mukaan lähes 3 100.

Presidentti Putin varoitti aiemmin tällä viikolla, että tilanne pysyy hyvin vaikeana. Hänen mukaansa Venäjä oli onnistunut hidastamaan viruksen leviämistä, mutta tähän ei silti pidä tuudittautua.

"Maassa on vakava tilanne"

Ruotsissa on koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollut liki 2 600 ihmistä, selvisi terveysviranomaisten tiedoista torstaina. Keskiviikon jälkeen uusia kuolemantapauksia oli rekisteröity 124.

– Maassa on vakava tilanne. Meillä on paljon ihmisiä tehohoidossa ja monia ihmisiä kuolee joka päivä, sanoi ylilääkäri ja osastopäällikkö Karin Tegmark Wisell Ruotsin kansanterveysvirastosta uutistoimisto TT:lle.

Torstaihin mennessä tietoon oli tullut noin 21 000 vahvistettua koronavirustartuntaa eli noin kaksi tuhatta miljoonaa asukasta kohti.

Suhteessa maan kokoon Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaan 256 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomessa sama suhdeluku on Worldometer -sivuston mukaan 38.

Saksassa lisää lievennyksiä rajoituksiin

Saksassa ilmoitettiin torstaina uusista lievennyksistä koronaviruksen tuomiin rajoituksiin. Esimerkiksi leikkikentät, museot ja eläintarhat sekä uskonnolliset instituutiot saavat avata ovensa. Näistä toimista päätettiin liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministerien välisissä keskusteluissa.

Jotta ovet voidaan avata, kohteissa täytyy huolehtia muun muassa hygieniasta ja siitä, ettei synny jonoja.

Merkelin mukaan 6. toukokuuta tehdään päätöksiä, jotka koskevat muun muassa kouluja, päiväkoteja sekä tiettyjä urheilutapahtumia.

Kommentoi