Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peruskouluun ja varhaiskasvatukseen palataan kahden viikon päästä porrastetusti ja hallitusti

Oppilaat palaavat peruskouluihin toukokuun loppuviikoiksi 14. toukokuuta alkaen, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoivat keskiviikkona hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Rajoitusten poistaminen koskee varhaiskasvatusta ja perusopetusta, mutta ei vielä toisen asteen oppilaitoksia eikä korkeakouluja. Niihin hallituksen mukaan palataan myöhemmin.

Opetukseen palataan Marinin mukaan porrastetusti ja hallitusti. Opetusta voidaan järjestää vuoroissa ja kouluissa voidaan käyttää muitakin tiloja kuin luokkahuoneita, jotta opetusryhmiä voidaan pitää erillään.

Anderssonin mukaan Suomessa on onnistuttu koronavirusepidemian hillitsemisessä eikä välttämätöntä perustetta opetuksen rajoittamiselle ole 13. toukokuuta jälkeen.

Anderssonin mukaan rajoitustoimien purku eri puolilla Eurooppaa aloitettu juuri päiväkoteja ja kouluja avaamalla, koska koulujen avaamisen vaikutus epidemiatilanteeseen on ollut pieni.

– Lasten perusoikeuksia ei pidä rajoittaa enempää kuin on pakko, Andersson sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Lahdessa aloitetaan kuumeinen koulutilojen metsästys – väljemmät opetustilat vähissä ainakin Tiirismaalla

Normaalit poissaolosäännöt pätevät

Anderssonin mukaan normaaliolojen läsnä- ja poissaolosäännöt pätevät kouluissa etäopetuksen päätyttyä.

Hänen mukaansa oppilaita on etäopetuksen uudelleenalkamisen jälkeen samassa tilassa normaalia vähemmän. Ruokailu järjestetään oman ryhmän kanssa. Henkilöstö toimii saman lapsiryhmän kanssa, eikä henkilöstö siirry yksiköstä toiseen.

Anderssonin mukaan kevätjuhlia ei tänä vuonna koronavirusepidemian takia järjestetä.

Andersson arvioi, että oppimisen tuen tarve kasvaa kouluissa syksyllä.

– Toukokuun lisätalousarviossa päätetään toimista, joiden avulla pyritään varmistamaan etäopetusjakson jälkeinen tuki, Andersson sanoi.

"Luvassa kevätkirmailua ja silti suuri osa oppilaista jää kotiin" – OAJ:n Heli Pohjonen ihmettelee, miten vuoro-opiskelu ja pienet opetusryhmät toteutetaan

OAJ vastustanut lähiopetukseen palaamista

Lähiopetus keskeytettiin Suomen kouluissa 18. maaliskuuta alkaen. Peruskoulun kolmen ensimmäisen luokka-asteen oppilaat ovat tämän jälkeenkin voineet käydä kouluissa, mutta Opetushallituksen mukaan enintään kymmenesosa pikkukoululaisista osallistui maaliskuun lopulla lähiopetukseen.

Päiväkodit ja esiopetuspaikat on pidetty viime viikkoina auki. Hallituksen suosituksena on kuitenkin ollut hoitaa lapsia kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Muun muassa Opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut lähiopetukseen palaamista ennen muuta terveyssyihin vedoten. Lähiopetukseen palaamista ei ole pidetty myöskään pedagogisesti hyvänä ratkaisuna, vaan opetuksen on katsottu onnistuvan toistaiseksi paremmin etäopetuksena.