Koronavirus kuritti Finnairin alkuvuotta – suunnitteilla osakeanti, johon valtio on osallistumassa

Finnairin liikevaihto laski 16,0 prosenttia vertailukaudesta. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Lentoyhtiö Finnairin vertailukelpoinen liiketulos tammi-maaliskuussa painui 91,1 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuotta aiemmin tappiota oli 16,2 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto laski 16 prosenttia vertailukaudesta ja oli 561,2 miljoonaa euroa.

Finnair odottaa, että se operoi koronavirustilanteen vuoksi nykyistä minimiverkostoaan koko huhti-kesäkuun ajan. Yhtiö arvioikin, että sen vertailukelpoinen liiketulos on päivätasolla noin kaksi miljoonaa euroa tappiollinen koko toisen vuosineljänneksen ajan. Yhtiö kuitenkin uskoo, että lentoliikenteen elpyminen alkaa vaiheittain heinäkuun alusta.

– Finnairin vuosi alkoi vahvasti, tammikuu sujui odotuksia selvästi paremmin, mutta helmikuusta alkaen koronavirus käänsi liikevaihdon suunnan dramaattisella tavalla, jolle ei löydy vertailukohtaa koko kaupallisen lentoliikenteen satavuotisesta historiasta, kuvailee Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

– Akuutin kriisin hellitettyä edessämme on tuon 2–3 vuoden pituinen siirtymäaika uuteen normaaliin. Ennakoimme lentoliikenteen toipuvan hitaasti heinäkuusta

lähtien ja matkustajamäärien palaavan vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa. Onkin todennäköistä, että joudumme jatkamaan lomautuksia myös kesän jälkeen ja

sopeuttamaan siten resurssejamme pienempään lentämisen määrään, Manner sanoo.

Muiden lentoyhtiöiden tavoin Finnair on leikannut liikennöintinsä määrää koronakriisin takia rajusti. Yhtiö kertoi maaliskuussa, että se vähentää liikennöintiään noin 90 prosentilla normaalikapasiteetista huhtikuun alusta siihen asti, kunnes tilanne parantuu.

Jo maaliskuussa Finnairin liikenneluvut olivat selvästi allapäin, ja kokonaisasiakasmäärä väheni noin 56 prosentilla. Tammi-maaliskuun matkustajamäärät laskivat 15,6 prosenttia viime vuodesta.

Yhtiö on synkentänyt näkymiään koronakriisin aikana kahdesti. Uusimmassa, maaliskuun puolivälissä antamassaan tulosvaroituksessa yhtiö arvioi, että koronan vaikutukset johtavat huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tänä vuonna.

Suunnitteilla osakeanti

Finnair ei poikkeustilanteen vuoksi maksa osinkoa viime vuodelta. Lisäksi yhtiö suunnittelee arviolta 500 miljoonaan euron merkintäoikeusantia, koska koronavirustilanteesta aiheutuneet tappiot ovat vähentäneet yhtiön pääomia.

Valtioneuvoston kanslian mukaan valtio tukee Finnairin suunnitelmaa. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut, että eduskunnalta haetaan enintään 700 miljoonan euron suuruista valtuutta Finnairin pääomitusjärjestelyihin osallistumiseksi. Se sisältää sekä nyt suunnitellun osakeannin sekä Finnairin mahdolliset muut pääomitusjärjestelyt. Suomen valtion osuus Finnairin osakkeista ja äänistä on tällä hetkellä 55,8 prosenttia.

– Koronakriisin vaikutukset koko lentoliikenteeseen, ja siten myös alansa vahvimpiin lukeutuvaan Finnairiin, ovat olleet järisyttävän suuret. Valtio haluaa etukäteen varmistaa, että sillä on valmius yhtiön vakavaraisuuden riittävään tukemiseen erilaisissa tilanteissa. Nyt jos koskaan valtion vastuullisena, pitkäjänteisenä omistajana täytyy omalta osaltaan pyrkiä varmistamaan, että Suomessa on vahva lentoyhtiö myös tulevaisuudessa, sanoo valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tiedotteessa.

Päätöstä perustellaan sillä, että Finnair on valtiolle "strategisen intressin yhtiö". Perusteluiden mukaan kansainväliset lentoyhteydet ovat Suomelle välttämättömät ja yhtiön merkitys Suomen kansantaloudelle on suuri. Lentoyhteydet ovat tärkeitä esimerkiksi matkailulle, mutta myös suomalaiselle vientiteollisuudelle.

SAS pohtii 5 000 työpaikan vähennystä

Koronavirus on heikentänyt lentoyhtiöiden tilannetta maailmanlaajuisesti. Tiistaina toinen pohjoismainen lentoyhtiö SAS kertoi 5 000 työpaikan vähennyssuunnitelmastaan. Määrä vastaa noin 40:tä prosenttia yhtiön henkilöstöstä.

Myös jo aiemmin talousvaikeuksissa ollut Norwegian taistelee olemassaolostaan. Koronakriisin myötä yhtiö on lomauttanut noin 7 600 henkilöstönsä jäsentä, ja sen tytäryhtiöt Ruotsissa ja Tanskassa ovat hakeutuneet konkurssiin.

Norwegian kertoi maanantaina, että sen kassa tyhjenee kokonaan, ellei se saa valtion takaamia 2,7 miljardin kruunun (240 miljoonan euron) lainoja toukokuun puoliväliin mennessä.

Kommentoi