Ranska alkaa purkaa rajoituksia toukokuussa, Venäjällä Putin pidensi kansallista "viruslomaa"

Saksassa koronarajoituksia on jo hieman purettu, mutta samalla maassa on huolestuttu koronaviruksen uudesta leviämisestä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Venäjällä presidentti Vladimir Putin kertoi tiistaina rajoitusten jatkamisesta koronavirusepidemian vuoksi. Moscow Times -lehden mukaan Putin kertoi jatkavansa kansallista "viruslomaa" 11. toukokuuta asti. Putinin aiemmin määräämä rajoitus olisi päättynyt huhtikuun viimeisenä päivänä.

Merkittävin syy rajoitusten jatkamiselle ovat viime päivinä kohonneet koronavirustartuntojen määrät. Tiistaina viranomaiset kertoivat 6 411 uudesta tartunnasta. Se on Moscow Timesin mukaan uusi ennätys epidemian alun jälkeen Venäjällä.

– Tilanne on hyvin monimutkainen. Asiantuntijoidemme mukaan emme ole vielä saavuttaneet epidemian huippua, Putin sanoi televisioidussa konferenssipuhelussa maan kuvernööreille.

Putin on aiemmin ilmoittanut siirtävänsä toukokuun 9. päivälle suunnitellun voitonpäivän paraatin myöhempään ajankohtaan.

Venäjän viranomaisten mukaan maassa on varmistettu lähes 94 000 koronavirustartuntaa ja virukseen on kuollut 867 ihmistä.

Venäjällä on yli 140 miljoonaa asukasta ja miljoonaa asukasta kohti Venäjällä koronavirukseen on kuollut kuusi ihmistä. Venäjän todellisten koronaviruslukujen on arveltu olevan suurempia kuin viranomaiset ovat ilmoittaneet.

Ranska avaa varovaisesti

Koronaviruksen rajusti kurittama Ranska puolestaan alkaa purkaa rajoituksia 11. toukokuuta alkaen. Maan pääministerin Edouard Philippen mukaan kaupat ja marketit voivat tuolloin avautua, mutta ravintolat ja baarit joutuvat pitämään ovensa yhä kiinni. Lisäksi pääministeri suosittelee etätöiden jatkamista niille, joille se on mahdollista.

Kouluja voidaan pääministerin mukaan avata vähitellen. Lisäksi julkiseen liikenteeseen tulee hengityssuojaimien käyttöpakko.

Pääministerin mukaan kovat rajoitukset ovat auttaneet taistelussa koronavirusta vastaan. Philippe sanoi rajoitusten estäneen kymmeniätuhansia kuolemantapauksia. Siitä huolimatta koronavirus on iskenyt maahan lujaa.

Pääministerin mukaan Ranskan on nyt avattava talouttaan vähitellen ja varovaisesti.

– Meidän on opittava elämään viruksen kanssa, sillä vielä ei ole olemassa rokotetta sitä vastaan, Philippe sanoi.

Ranskan terveysministeriön mukaan uusia koronakuolemia oli 367. Määrä laski maanantaista, jolloin uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia oli 437.

Koronavirukseen on Ranskassa kuollut 23 660 ihmistä. Terveysviranomaisten mukaan maassa oli tiistaina 221 ihmistä vähemmän tehohoidossa kuin päivää aiemmin. Miljoonaa asukasta kohti Ranskassa on kuollut 362 ihmistä.

Espanja purkaa rajoitustoimiaan vaiheittain

Espanja aikoo aloittaa koronavirusepidemian vuoksi asetettujen tiukkojen rajoitustoimiensa purkamisen, kertoi maan pääministeri Pedro Sanchez tiistaina.

Rajoituksia aletaan purkaa neljässä vaiheessa, jotka kestävät kesäkuun loppuun asti.

Ensimmäisessä vaiheessa pienet kaupat, hotellit, ravintolat ja uskonnolliset tilat avautuisivat rajoitetusti, sosiaalisen eristäytymisen sääntöjä noudattaen. Tämä tapahtuu Sanchezin mukaan todennäköisesti 11. toukokuuta.

Jokaisen vaiheen on tarkoitus kestää korkeintaan kaksi viikkoa, ja tilannetta arvioidaan viikoittain. Muita tarkkoja päivämääriä Sanchez ei kertonut.

Koko prosessin on tarkoitus kestää parhaassa tapauksessa kuusi viikkoa, maksimissaan kahdeksan viikkoa.

– Kesäkuun loppuun mennessä olemme maana astuneet uuteen normaaliin, jos epidemia pysyy hallinnassa, Sanchez sanoi tiistaina.

Lapset pääsivät jo ulkoleikkeihin

Espanjan kuusi viikkoa kestäneet rajoitustoimet ovat kuuluneet maailman tiukimpiin. Koronavirus on aiheuttanut maassa 24 000 kuolemaa, kolmanneksi eniten maailmassa USA:n ja Italian jälkeen. Väkilukuun suhteutettuna kuolleita on 503 miljoonaa asukasta kohti. Kuolleisuusluvut ovat kuitenkin olleet viime aikoina laskussa, ja asiantuntijat uskovat, että epidemiahuippu on ohitettu.

Viime sunnuntaina espanjalaislapset saivat ensi kertaa viikkoihin luvan ulkoleikkeihin yhden vanhemman seurassa enintään kilometrin päässä kotoa ja korkeintaan tunnin ajan. Muiden kansalaisten on määrä päästä lyhyille kävelyille toukokuun toisena päivänä eli ensi lauantaina.

Saksan kehitys kääntyi huonompaan suuntaan

Saksassa koronaviruksen leviäminen on kiihtynyt samalla kun maassa pohditaan rajoitusten lieventämistä. Saksan terveydenhuoltolaitoksen RKI:n mukaan tartuttavuusluku, joka parhaimmillaan oli jo 0,7, on nyt noussut lähelle yhtä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen viruksen saanut tartuttaisi yhden ihmisen lisää. Saksan viranomaiset ovat pitäneet erittäin tärkeänä, että luku pysyisi alle yhdessä.

– Vaikka olettaisimme, että luku olisi 1,1, terveydenhuoltomme ja tehohoitomme rajat tulisivat vastaan lokakuussa. Luvulla 1,2 näin kävisi heinäkuussa ja luvulla 1,3 jo kesäkuussa, sanoi liittokansleri Angela Merkel aikaisemmin tässä kuussa.

Myös sairastuneiden kuolleisuus on ollut nousussa. RKI:n mukaan se oli tiistaina 3,8 prosenttia, mikä on edelleen huomattavasti vähemmän kuin monissa naapurimaissa, esimerkiksi Ranskassa.

Saksa on jo purkanut hieman koronarajoituksia, ja muun muassa osan koululaisista on määrä palata takaisin kouluun ensi viikolla. Samoin esimerkiksi autojätti Volkswagen on pikku hiljaa käynnistämässä tehtaitaan uudelleen.

Saksan viranomaisten on määrä ensi viikolla päättää, lievennetäänkö rajoituksia lisää.

Britanniassa lähes 600 uutta koronakuolemaa

Britanniassa koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä oli tiistaina maanantain päivittäistä lukemaa suurempi. Britannian terveysministeriön mukaan uusia kuolemantapauksia oli 586. Maanantaina uusia kuolemia oli 360.

Britannian viranomaisten ilmoittamia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on nyt 21 678. Britanniassa on noin 67 miljoonaa asukasta. Miljoonaa asukasta kohti maassa on Worldometers-sivuston mukaan kuollut 319 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 36.

Britanniassa on todettu 161 145 koronavirustartuntaa, joista uusia tartuntoja on 3 996. Maassa on koronavirukseen kuollut viidenneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Enemmän kuolleita on Yhdysvalloissa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Britannian tavoin kuolinluvut kääntyivät nousuun myös Italiassa, jossa uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia oli 382. Maanantaina vastaava luku oli 333 kuollutta.

Koronavirustartuntoja Italiassa on nyt yli 200 000. Miljoonaa asukasta kohti Italiassa on kuollut 453 ihmistä.

Kommentoi