Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TEM: Julkisuudessa olleissa kaupoissa on ollut useita puutteita – KRP aloittaa esiselvityksen, jäädytti varoja Suomessa

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tyytyvänsä Huoltovarmuuskeskukselta saatuihin selvityksiin, lukuun ottamatta kahteen kauppaan liittyviä epäselvyyksiä. Julkisuudessa olleissa kaupoissa on ollut useita puutteita. Muun muassa toimittajien luotettavuutta ja tuotteiden sertifikaatteja varmistettiin puutteellisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafssonin mukaan suojainkaupat voidaan pääosin purkaa, poislukien viime viikolla saapuneet suojaimet, jotka ovat jo menneet sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön.

Viime viikon suojavarustetoimituksessa on HVK:n mukaan virheitä tavaran laadussa ja määrässä. HVK pyrkii saamaan virheellisistä tuotteista hinnanalennusta.

HVK:n hallituksen puheenjohtajan Ilona Lundströmin mukaan toimittamatta jääneiden suojavarusteiden osalta kauppa pyritään purkamaan. HVK on myös tehnyt tutkintapyynnön poliisille.

Huoltovarmuuskeskuksen tekemä tutkintapyyntö koskee Onni Sarmasteen yrityksen kanssa tehtyä kauppaa. HVK haluaa poliisin tutkivan, onko tapauksessa syyllistytty petokseen.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus tilasi myös erillisselvityksen suojavarusteiden hankinnasta. Keskeisimpiä havaintoja oli muun muassa se, että Huoltovarmuuskeskuksella ei ole käytännössä ollut operatiivisia edellytyksiä toimeenpanna asianmukaisesti suojavarustehankintoja tukipyyntöjen muodostamassa, ajallisesti nopeassa ja määrällisesti laajassa mittakaavassa sekä paineistetussa tilanteessa.

Lisäksi selvisi, että Huoltovarmuuskeskuksen toimiva johto ei ole noudattanut hankintalakia ja on tukipyyntöjä toimeenpannessaan poikennut Huoltovarmuuskeskuksen työjärjestyksessä ja taloussäännössä määritellystä ohjeistuksesta toistuvasti.

KRP: Varoja jäädytetty 2 miljoonan euron edestä - Selvitys: Kyse Jylhä-kaupasta

Keskusrikospoliisi kertoo aloittaneensa esiselvityksen Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tekemistä hengityssuojainkaupoista.

Poliisin selvityksen keskiössä on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastaako toimitus sovittua. Keskusrikospoliisi kertoo vastaanottaneensa tutkintapyyntöjä kauppoihin liittyen. Asiaa selvitetään, ja sen perusteella katsotaan onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Ennen tutkintapyyntöjen vastaanottamista keskusrikospoliisi kertoo tehneensä jo viime viikolla "epäilyttäviin liiketoimiin liittyviä jäädytyksiä" Suomessa olevaan varallisuuteen. Jäädytyksiä on tehty reilun kahden miljoonan euron edestä.

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho ei kommentoinut jäädytyksiä tarkemmin STT:lle.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen selvityksestä työ- ja elinkeinoministeriölle käy ilmi, että jäädytys koskee suojavarustekauppaa kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän yrityksen kanssa.

Kaksi HVK:n johtoryhmän jäsentä hyllytetty

Eilen HVK:n hallitus kertoi vapauttaneensa työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi.

HVK:n hallitus päätti työvelvoitteesta vapauttamisesta viikonlopun aikana järjestetyssä kokouksessa. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hakola. Heistä Hakola oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla HVK oli tilannut sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä, ulosottovelkaiselta yrittäjältä Onni Sarmasteelta.

HVK tilasi Kiinasta suojavarusteita myös kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Tilaus on jumissa, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat. Jylhää edustavan juristi Kari Uotin mukaan sopimus on silti yhä voimassa.

Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen työ- ja elinkeinoministeriöstä HVK:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimittää uuden toimitusjohtajan.

Suojamaskikauppojen epäselvyydet paljasti Suomen Kuvalehti viime keskiviikkona, minkä jälkeen niitä on puitu julkisuudessa laajasti.