Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjakauppojen myynti laskenut rajusti koronan takia – palapelit ja askartelutarvikkeet tekevät kauppansa

Koronakriisi on vienyt asiakkaat myös kirjakaupoilta, kertoo Kirjakauppaliitto. Tammi-maaliskuun myynti laski suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa kuusi prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaa verrattuna. Suurin pudotus osui maaliskuun lopulle, jolloin myynti kuun kahden viimeisen viikon aikana laski 30 prosenttia, kun verkkokauppa lasketaan mukaan.

Kivijalkaliikkeissä myynti laski maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana yli 40 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Lasku on jatkunut huhtikuussa. Verkkokauppa on kasvanut, mutta se ei riitä paikkaamaan kivijalkaliikkeistä kadonnutta myyntiä.

Kirjakauppaliitto varoittaa, että kirjamyynnin voimakas lasku ja kauppaverkoston supistuminen uhkaa heijastua koko alaan ja kirjakulttuuriin Suomessa. Kirjakaupat myyvät kirjoista edelleen noin kaksi kolmannesta. Nyt kirjakauppojen kiinteät kulut juoksevat, mutta varastossa olevat tuotteet eivät liiku.

Liikkeitä suljettu, aukioloa rajattu

Pahimmillaan yksittäisten liikkeiden myynti on laskenut jopa 90 prosenttia ja joitakin liikkeitä on jouduttu sulkemaan, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

– Erityisen hiljaista on niissä paikoissa, jotka ovat kulkuväylien varrella tai paikoissa joissa normaalisti kulkee paljon ihmisiä. Juna-asemat ja kauppakeskukset ovat sellaisia, Karlsson sanoi STT:lle.

Toiset kirjakaupat ovat lyhentäneet aukioloaikojaan. Tilauksia otetaan kuitenkin vastaan verkkokaupassa, mutta myös puhelimitse tai sähköpostitse, jos varsinaista nettikauppaa ei ole, Karlsson sanoo. Kotiinkuljetuspalveluita ja noutomahdollisuuksia on myös tuotu tarjolle.

Koulukirjoja hankitaan etäopetuksen tueksi

Kaupoissa on näkynyt muutoksia myynnissä. Etäopetukseen siirtymisen myötä kaupoista on kysytty peruskoulun oppikirjoja.

Palapelit ja muut ajanvietetuotteet, askartelutarvikkeet ja lasten puuhapakkaukset ovat tehneet kauppansa. Kirjamyynnin pudotuksen paikkaajiksi niistä ei silti ole, sillä myös muiden kuin kirjatuotteiden myynti laski maaliskuun lopulla 29 prosenttia.