Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eristys käynnisti leipomisbuumin – jauhoja ja hiivaa myydään ennätystahtiin

Ihmiset viettävät nyt kotona enemmän aikaa kuin ehkä koskaan. Tämä näkyy ruokailutottumusten muutoksena, ja sen myötä kauppojen kassoilla. Yksi eristysajan hitti vaikuttaisi olevan leipominen.

– Kotona ollessaan ihmiset näyttävät leipovan enemmän. Jauhojen ja hiivan menekki on kaksinkertaistunut, S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu vahvistaa.

Saman ilmiön allekirjoittavat myös alan kaksi muuta suurta ketjua, Lidl ja K-ryhmä. Hiiva on hetkittäin päässyt jopa loppumaan.

Kun koronavirus ensimmäisen kerran säikäytti suomalaiset, etenkin wc-paperi ja käsidesi myytiin monin paikoin loppuun. Muut viime viikkojen suosikit eivät yllätä, sillä erityisen hyvin kauppansa ovat tehneet pitkään säilyvät tuotteet.

– Säilykkeet, keitot ja kastikkeet, kuivaruoka, pastat, jauhot ja pakasteet, K-ryhmän tavarakaupan johtaja Harri Hovi luettelee esimerkkejä maaliskuussa myyntiään kasvattaneista tuoteryhmistä.

Kaupat ovat tehneet viime viikot tulosta ennätystahtiin, kun ihmiset ovat varautuneet kotona pysymiseen.

– Kasvua oli alkuvaiheessa 20–40 prosenttia, mutta se lähti sitten tasaantumaan, sanoo Lidlin Suomen kaupallinen johtaja Mikko Forsström.

Verkkokauppa venyy

Kaikkien ketjujen verkkomyynti on kasvanut poikkeustilanteessa räjähdysmäisesti. S-ryhmässä toimitusaikoja tarjotaan pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä aikaisintaan viikon päähän, mutta niitä on rajallisesti.

– Verkkokaupan kapasiteettia lisätään joka viikko, mutta se on myyty loppuun joka kerta, Alarotu sanoo.

Hän lupaa kuitenkin, että toimitusajat pitävät, kun tilauksen on saanut tehtyä.

– Kyse on siitä, että onnistuu saamaan sen ajan.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, ja muualla kuin pääkaupunkiseudulla toimitusajan voi saada jopa seuraavalle päivälle.

K-ryhmässä toimitusajat vaihtelevat myymäläkohtaisesti. Hovi suositteleekin tarkistamaan useamman myymälän toimitusajat ja lupaa, että kotiin toimittavia myymälöitä tulee koko ajan lisää.

Lidl ei myy verkkokaupassaan ruokaa, mutta Forsströmin mukaan myös käyttötavaran verkkomyynti on moninkertaistunut. Sen toimitusajat ovat kuitenkin ennallaan.

Pääsiäismyynti ennallaan

Kun lähes kaikki kokkaavat nyt kotona, harva satsaa erikoisiin ruokiin. Nopeus ja helppous ovat valttia sekä keittiössä että kaupassa.

– Näkee, että tavalliset arkiruuat ovat suosiossa. Spagettibolognesea ja broilerisuikaleita on varmasti laitettu paljon, Forsström toteaa.

Tiettyjen tuoteryhmien suosio on välillä tyhjentänyt hyllyjä kokonaan.

– Jauheliha on yksi sellainen, jonka kysyntä on noussut enemmän kuin tuotantoa on pystytty lisäämään, myöntää Alarotu.

Varsinaisia saatavuusongelmia ei kukaan kolmikosta myönnä kokeneensa, vaan puutteet ovat jääneet hetkellisiksi.

– Meillä ei ole niin pitkiä toimitusketjuja, että olisi ollut ongelmia. Euroopan sisällä kaikki on toiminut hyvin poikkeustilasta huolimatta, Forsström sanoo.

Pääsiäisen nelipäiväinen viikonloppu on aina kauppojen myynnille hyvä. Jokaisesta ketjusta korostetaan, että tilanteesta huolimatta tämä vuosi ei ole poikkeus kuin ajoituksen osalta.

– Viime vuoteen verrattuna ihmiset vaikuttavat varustautuneen pääsiäiseen vähän aikaisemmin. Myynti ohjautui selvästi jo viime viikonlopun puolelle, Hovi arvioi.

Havainto kielii ihmisten muuttuneesta ostoskäyttäytymisestä. Viranomaisten ohjeet on otettu tosissaan.

– Datasta näkyy selvästi, että kaupassa käydään nyt harvemmin, mutta ostetaan kerralla enemmän.

___________________

Korjattu 11.4. klo 11.32: S-ryhmässä verkkokaupan toimitusaikoja tarjotaan pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä aikaisintaan viikon päähän. Jutusta sai aiemmin virheellisesti käsityksen, että tilanne koskisi koko Suomea. Alueelliset erot ovat suuria, ja muualla kuin pääkaupunkiseudulla toimitusajan voi saada jopa seuraavalle päivälle.