Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiassa kardinaali Pellin hyväksikäyttötuomio kumottiin korkeimmassa oikeudessa

Australiassa kardinaali George Pellin saama tuomio lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kumottu. Australian korkein oikeus kumosi 78-vuotiaan Pellin alemmassa oikeusistuimessa saaman kuusivuotisen tuomion.

Korkeimman oikeuden päätös oli yksimielinen. Tuomioistuimen mukaan todisteet Pelliä vastaan eivät olleet riittäviä. Korkeimman oikeuden tuomarit katsoivat, että tämän syyllisyydestä ei voinut olla täyttä varmuutta.

Alempi oikeusistuin katsoi vuonna 2018 Pellin syyllistyneen kahden 13-vuotiaan pojan hyväksikäyttöön 1990-luvulla toimiessaan Melbournen arkkipiispana. Viime elokuussa Victorian osavaltion vetoomustuomioistuin piti tuomion voimassa äänin 2–1.

Näyttö Pelliä vastaan perustui lähes pelkästään toisen uhrin kertomukseen. Toinen uhreista kuoli vuonna 2014 huumeiden yliannostukseen eikä hänen tiedetä koskaan puhuneen hyväksikäytöstä.

Pell oli korkeimmassa asemassa oleva katolisen kirkon edustaja, joka oli tuomittu lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Hän on entinen Vatikaanin talouspäällikkö ja toiminut yhtenä paavin lähimmistä neuvonantajista. Tapaus onkin saanut Australiassa ja ympäri maailman paljon julkisuutta.

Pell: Tässä ei äänestetty kirkosta

Päätöksen jälkeen Pell vapautettiin vankilasta ja hän julkaisi lausunnon, jossa sanoi että päätös oli korjannut vakavan epäoikeudenmukaisuuden.

– En halua, että vapauttamiseni lisää sitä tuskaa ja katkeruutta jota niin moni tuntee, sitä on jo riittävästi, Pell sanoi.

– Oikeudenkäyntini ei kuitenkaan ollut äänestys katolisesta kirkosta, eikä äänestys siitä kuinka kirkon johto Australiassa on hoitanut pedofilia-asioita. Kyse oli siitä, olinko minä syyllistynyt näihin kamaliin rikoksiin, enkä minä ollut.

Pellin toiseksi uhriksi väitetyn, vuonna 2014 kuolleen miehen isän asianajaja sanoi tämän pitävän päätöstä ällöttävänä.

– Hänellä on vaikeuksia ymmärtää Australian korkeimman oikeuden päästöstä. Hän sanoo, ettei hänellä enää ole uskoa maamme rikosoikeudelliseen järjestelmään, asianajaja sanoi.

Hyväksikäytön uhrien tukijärjestö Blue Knot Foundation sanoi päätöksen olevan musertava hyväksikäytön uhreiksi joutuneille.

Päätös luettiin Brisbanessa lähes tyhjälle oikeussalille. Aiemmissa Pellin tapauksissa kuulemiset ovat vetäneet suuria yleisöjä.

Pell on oikeusjutun vuoksi siirretty syrjään liki kaikista toimistaan kirkossa, mutta hän on säilyttänyt pappisoikeutensa.