Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump varoitti lähiajasta: "Tulee olemaan paljon kuolemaa"

Presidentti Donald Trump kehottaa yhdysvaltalaisia valmistautumaan siihen, että alkava viikko on todennäköisesti koronavirusepidemian ankarin.

– Tulee olemaan paljon kuolemaa, hän sanoi

Trumpin mukaan Yhdysvallat lähestyy "hirvittäviä aikoja", joihin liittyy todella "huonoja numeroita".

Samalla hän sanoo, että Yhdysvallat ei voi pysyä suljettuna ikuisesti. Lääke ei hänen mukaansa voi olla pahempi kuin ongelma.

Yhdysvalloissa koronaviruksen pahimmin koettelemassa New Yorkin osavaltiossa kuolleiden määrä oli sunnuntaina noussut yli 4 100:n. Vuorokaudessa uusia kuolemantapauksia oli tullut 594, mikä oli nelisenkymmentä vähemmän kuin edellisten 24 tunnin aikana.

Kuvernööri Andrew Cuomon mukaan vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, onko kyse todellisesta muutoksesta.

Osavaltiossa on raportoitu yli 122 000 ihmisen saaneen virustartunnan. New Yorkin kaupunki on Yhdysvalloissa koronaviruksen keskus, mutta Cuomo varoitti viikonloppuna, että läheisiä viruspesäkkeitä oli paljastumassa myös Long Islandin saarella ja naapuriosavaltiossa New Jerseyssä.

Yhdysvalloissa oli sunnuntai-iltaan (Suomen aikaa) vahvistettu yli 320 000 koronavirustartuntaa. Lisäksi viruksen aiheuttamaan sairauteen oli kuollut yli 9 000 ihmistä, selviää Johns Hopkins -yliopiston tilastoista.

Maailmanlaajuisesti vahvistettuja tartuntoja oli sunnuntai-iltaan mennessä todettu yli 1,2 miljoonaa ja viruksen aiheuttamia kuolemia lähes 68 000. Taudista on parantunut yli 256 000 ihmistä, kertoo Worldometerin tilasto.

Tuhansia vankeja armahdettiin Marokossa

Marokossa kuningas Mohammed VI armahti sunnuntaina yli 5 600 vankia ja määräsi nämä vapautettavaksi, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään maan täpötäysissä vankiloissa.

Marokossa arvioidaan olevan noin 230 vankia 100 000:ta asukasta kohti.

Maan oikeusministeriön mukaan vapautettavat vangit valittiin näiden iän, terveyden, hyvän käytöksen ja vankeusajan pituuden mukaan. Vangit vapautetaan vaiheittain.

Päätös vankien vapauttamisesta tehtiin sen jälkeen, kun maassa oli virallisten tietojen mukaan kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 66 ihmistä. Vahvistettuja tartuntoja sanotaan olevan noin 960.

Koronaviruspandemian edetessä ihmisoikeusryhmät ovat vaatineet viranomaisia vapauttamaan kaikki poliittiset vangit. Heti ei kuitenkaan ollut selvää, ovatko armahdettujen joukossa esimerkiksi Hirak-protestiliikkeeseen kuuluvat vangit. Hirak-liike on taistellut muun muassa korruptiota vastaan.

Tuhansia uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuneita karanteenissa

Pakistanissa on puolestaan asetettu karanteeniin noin 20 000 viime kuussa uskonnolliseen tilaisuuteen osallistunutta ihmistä. Lisäksi haussa on vielä kymmeniätuhansia samaan tilaisuuteen osallistuneita, kertoivat maan viranomaiset sunnuntaina.

Ihmiset olivat kokoontuneet Lahoressa islamilaisen Tablighi Jamaat -lähetysjärjestön tilaisuuteen 10.–12. maaliskuuta. Ihmisten pelätään nyt levittävän koronavirusta Pakistanin eri puolille ja ulkomaille.

Järjestäjien mukaan tilaisuuteen osallistui yli 100 000 ihmistä.

Esimerkiksi Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa maan luoteisosassa viranomaiset ovat tähän mennessä asettaneet karanteeniin noin 5 300 tilaisuuteen osallistunutta ihmistä.

– Terveysviranomaiset tekevät koronavirustestejä, ja muutamat niistä ovat osoittautuneet positiivisiksi, kertoi alueen edustaja uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina.