Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Rahasummissa olen yllättävän tarkka” – syytteensä pääosin myöntänyt Niko Ranta-aho pääsi tänään ääneen Katiska-huumejutussa

Helsingin käräjäoikeudessa Katiska-oikeudenkäynnissä on tänään kuultu pääosan syytteistään myöntänyttä Niko Ranta-ahoa. Ranta-aho on kertonut viidestä Vantaalle saapuneesta lähetyksestä, jotka hänen mukaansa ovat sisältäneet satoja tuhansia lääketabletteja ja lukuisia käyttöannoksia dopingia.

– Olen lähettänyt kaikki tuotteet, ne ovat olleet minun, Ranta-aho sanoi.

Ranta-ahon mukaan lähetykset vastaanottivat ja kuljettivat eteenpäin hänelle tuntemattomat ihmiset. Varastoilla lähetykset inventoitiin ja niiden sisällöstä raportoitiin Ranta-aholle.

Lähetysten sisällöissä oli Ranta-ahon mukaan heittoja eivätkä toteutuneet lastit aina vastanneet sovittua. Tästä syystä Ranta-aho kertoi maksaneensa aineiden toimittajalle puolet summasta vasta toimitusten tarkastamisen jälkeen.

Jossain vaiheessa Ranta-aho sanoi huomanneensa, että häneltä vedetään välistä. Rahoista vastannut varastomies tuhlaili Ranta-ahon mukaan hänelle kuuluvia rahoja ominaan, mistä syystä tämän hommat varastolla loppuivat.

– Tuntui, että minun rahani kelpasivat vähän muillekin.

Kaikkiaan huumeiden levittämiseen osallistuneet ihmiset ovat Ranta-ahon mukaan hänelle velkaa 223 000 euroa.

Syyttäjä ihmetteli, kuinka Ranta-aho ei muista päivämääriä tai aineiden määriä, mutta velkasaatava on näin tarkasti tiedossa.

– Rahasummissa olen yllättävän tarkka, hän sanoi.

Tranberg videoyhteydellä vankilasta

Oikeudenkäynnissä on poikkeusjärjestelyt osanottajien suuren määrän ja koronaviruksen takia. Istunto järjestetään oikeustalon kellarissa sijaitsevassa turvasalissa, josta on videoyhteys ylemmässä kerroksessa sijaitsevaan auditorioon. Media seuraa oikeudenkäyntiä valkokankaalta.

Turvasalissa kamera kuvaa oikeuden puheenjohtajaa ja syyttäjiä. Ranta-ahoa videolla ei näkynyt. Toinen pääsyytetty, rikollisryhmä Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg osallistuu oikeudenkäyntiin oman videopuhelunsa välityksellä Vantaan vankilasta.

Ranta-ahon kuulemisen aikana harmaaseen huppariin pukeutunut Tranberg teki muistiinpanoja vihkoonsa ja joi kahvia termospullosta. Tällä tietoa Ranta-ahon tunnustus ei ole vaikuttanut Tranbergin vastaukseen. Hän on kiistänyt syytteet.

Syytteet: Organisaatiota johdettiin Espanjasta

Syytteiden mukaan Ranta-ahon ja Tranbergin johtama huumeorganisaatio toi maahan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Liigan syytetään myös tuoneen maahan yli kaksi miljoonaa tablettia huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja suuren määrän dopingaineita. Syyttäjän mukaan rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Viime viikolla, kun Ranta-aho teki yllättävän käännöksensä ja myönsi pääosan syytteistään, hän myös paljasti poliisille ennalta tuntemattomia maastokätköjä. Puolustusasianajajan mukaan paljastuksen ansiosta poliisi löysi yhteensä 64 kiloa huumeita.