Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityisillä aloilla voi lomauttaa keskiviikosta alkaen nykyistä lyhyemmällä varoitusajalla

Lomauttamista helpottavat väliaikaiset lakimuutokset astuvat voimaan keskiviikkona. Keskiviikosta lähtien ihmisiä voidaan lomauttaa nykyistä nopeammalla aikataululla, mutta vastapainona lomautetut saavat työttömyysetuutta nykyistä helpommin ja nopeammin.

Presidentti vahvisti tiistaina väliaikaiset muutokset työsopimuslakiin, merityösopimuslakiin, yt-lakiin ja työttömyysturvalakiin.

Väliaikaiset lakimuutokset ovat osa hallituksen talouden kriisipakettia, jolla yritetään vaimentaa koronapandemian taloudellisia vaikutuksia.

Keskiviikosta lähtien lomautuspäätösten ilmoitusaika lyhenee viiteen päivään.

Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä. Muutokset ovat voimassa kesäkuun loppuun asti. Niitä ei sovelleta julkiseen sektoriin.

Opinnot eivät estä lomautetun oikeutta työttömyysetuuteen

Lomautetulla on puolestaan oikeus työttömyysetuuteen muun muassa yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Työttömyysturvalakiin tehty muutos on voimassa heinäkuun loppuun asti.

Lakia sovelletaan ihmisiin, joiden lomautus on alkanut 16. maaliskuuta tai sen jälkeen.

Työttömyysetuuden maksaminen lomautetulle edellyttää jatkossakin, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon. Lomautetuilla on myös edelleen velvollisuus ottaa vastaan työnantajan tarjoamaa työtä.

TE-toimisto ei kuitenkaan tutki lomautetun mahdollista kieltäytymistä TE-toimiston tarjoamasta työstä tai laiminlyöntejä, jotka liittyvät työllistymissuunnitelmaan tai sitä korvaavaan suunnitelmaan ja palveluun.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan lomautusten nopea kasvu lyhyessä ajassa lisää sekä TE-toimistojen että työttömyysetuuden maksajien työmäärää. TE-toimistojen työtilanne on ruuhkautumassa työnhakijoiksi ilmoittautuvien lomautettujen työttömyysturva-asioiden käsittelystä.

– Lakimuutos vähentää lomautuksista johtuvaa työtä TE-toimistoissa ja siten nopeuttaa työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanoa koronavirusepidemian aikana, tiedotteessa sanotaan.

---

Korjattu tiistaina (31.3) julkaistua uutista 1.4. klo 19:09: Muutokset työsopimuslakiin ja yt-lakiin eivät koske julkista sektoria, toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin.