Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa todettu 13 koronakuolemaa – tehohoidossa 49 potilasta

Suomessa on todettu 13 koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoittaa. Näistä kymmenen on tapahtunut Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hyks) erityisvastuualueella sekä Kuopion, Oulun ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden erityisvastuualueilla yksi kussakin.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 143, joista 49 on tehohoidossa. Potilaista 108 on Hyksin alueella. Heistä peräti 38 on tehohoidossa.

Maanantaiaamuun mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 1 313 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautitapausta. Rekisteriin ilmoitetuista tapauksista 52 prosenttia on miehiä.

Hus alkaa analysoida näytteitä ympärivuorokautisesti

Helsingin yliopistollinen sairaala (Hus) lisää koronavirustestauksen kapasiteettia. Tästä päivästä alkaen Huslab analysoi koronavirusnäytteitä ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä, Hus kertoo tiedotteessa. Lisäksi Hus ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

Testauskapasiteetti on yli nelinkertaistunut helmikuusta, jolloin maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa.

– Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000, diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Hus Diagnostiikkakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Koronavirustartunta todetaan laboratoriossa osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä.

Vasta-ainetestit voivat auttaa hoitohenkilökunnan sijoittamisessa

Parin viikon kuluessa Hus aikoo ottaa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita, eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei. Vasta-ainetestejä voidaan tehdä arviolta satoja vuorokaudessa, ja määrää pystytään kasvattamaan tarpeen mukaan.

– Vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti, Lehtonen sanoo.

Myös lääkärikeskus Mehiläinen ilmoitti tänään lisäävänsä koronavirusten testausta ja käynnistävänsä kansainvälisen yhteistyön asian tiimoilta.