Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Rintauimari Kokko irtisanoutui venäläisyhtiöstä: "Se oli liian suuri moraalinen taakka"

Rintauimari Olli Kokosta tuli Venäjän sotatoimien takia päätoiminen uimari ainakin vähäksi aikaa. TaTU Tampereen Kokko jätti työnsä pari päivää sitten.

– Olin venäläisessä öljy-yhtiössä töissä. Se oli liian suuri moraalinen taakka, joten päätin lopettaa. Nyt olen uimari vähän aikaa ja keskityn ehkä opiskeluun, Kokko kertoi tiistaina Helsinki Swim Meet -kisan avauspäivänä.

Mäkelänrinteen uintikeskuksen altaassa Kokko voitti miesten 50 metrin rintauinnin ajalla 28,53.

– Kun katsoo taaksepäin, tämä oli ihan hyvä tulos, Kokko kertoi.

Hyvin sujuneen tammikuun harjoitusjakson jälkeen Kokko sairastui koronaan, mikä sotki hänen harjoittelunsa useaksi viikoksi.

– Korona oli yllättävän kova. Sen kanssa meni kuusi seitsemän viikkoa, että en pystynyt kunnolla treenaamaan. Minulla on kolme rokotetta, joten ihmetytti, että tauti tuli niin kovana, Kokko kertoi.

Sukeltaja vai uimari?

Kokko nousi viime syksynä lyhyen radan EM- ja MM-kisoissa otsikoihin, sillä Kazanin EM-altaassa hän paransi rintauinnin Suomen ennätyksiä neljästi 50:llä ja 100 metrillä. Joulukuussa Abu Dhabin MM-kisoissa Kokko ui 50 metrin rintauinnin välierissä.

Pitkä rata tuntuu Kokosta lyhyttä vaikeammalta, sillä käännöksiä tulee vähemmän. Kokko on hyvä uinnin vedenalaisessa tekemisissä, mikä näkyy käännöksissä.

– Taidan olla enemmän sukeltaja kuin uimari, Kokko naurahti.

Hän uskoo, että taso paranee myös pitkällä radalla. EM-kisat odottavat elokuussa Italiassa, mutta kesäkuisten MM-kisojen aikaraja pitäisi käytännössä saada rikki jo loppuviikolla Tukholman kisoissa.

Honolulussa Havaijin yliopistossa rahoitusta ja taloutta opiskellut Kokko palasi opintojen jälkeen Suomeen vuonna 2020, mutta teki sen jälkeen jonkin aikaa töitä Tshekin Prahassa. Vuoden verran taas Suomessa asunut Kokko muutti viime syksynä Tampereelle, jossa hän harjoittelee Jere Jänneksen opissa. Sama valmentaja on luotsannut Ida Hulkon mitaliuimariksi.

Ennen kesän kisarupeamaa Kokko aikoo käydä vielä maapallon toisella puolella.

– Tukholman kisojen jälkeen lähden kolmeksi ja puoleksi viikoksi Havaijille treenileirille. Saa nähdä vähän aurinkoa, Kokko hymyili.