Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Katri Lylynperä kypsytti Jasmin Kähärän ensin seuravaihtoon ja sitten Vuokatti Ski Team Kainuun SM-viestivoittajaksi

Vuokatti Ski Team Kainuu kirkasti viime vuoden 3x5 kilometrin viestipronssin kullaksi, kun Jasmin Kähärä, Eveliina Piippo ja Katri Lylynperä pitivät parasta vauhtia Rovaniemen Ounasvaaran laduilla lauantaina.

Lylynperä repi ankkuriosuudella 5,2 sekunnin eron toiseksi tulleen Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuuhun, joka nosti hurjalla hiihdolla joukkueensa hetkeksi kultataisteluun.

– Iso ero oli taaksepäin ja ajattelin, että pystyisinkö ensimmäisellä kierroksella turvaamaan johtoa. Jasmi napsi kovalla tahdilla sekunteja ja tiesin, ettei pidä päästää häntä mukaan ilmaiseksi, Lylynperä kertasi viestin loppua.

Joensuu kuroi eron kiinni lumisateen raskauttamassa hiihtokelissä, mutta puhti loppui ennen loppuratkaisua.

– Jasmi heilutteli reittä ja tiesin, ettei itsellä tunnu noin pahalta. Olemme tehneet paljon treenejä yhdessä ja haistelin tilannetta, että tämä menee meille, Lylynperä sanoi.

Joensuu myönsi vaikeat lähtökohdat ankkuriosuudelle.

– Tiesin, etten pärjää, jos joudun Katrin kanssa loppusuoralle. Niin kovilla jouduin hiihtämään koko ajan. Ei ollut muuta taktiikkaa kuin jättää Katri sen jälkeen kun olen saavuttanut hänet, mutta en onnistunut. Lopussa ei ollut mahdollisuuksia. Olin niin hapoilla. Hiihdin ensimmäisestä työnnöstä alkaen kovaa. Mitali on iso juttu Vantaan Hiihtoseuralle, hän muistutti.

Lylynperä tiesi vastustajan tilanteen.

– 27 sekuntia on iso ero ottaa kiinni. Meillä oli kolme viestinviejää. Ja vastustajista Ikaalinen putosi pelistä jo avausosuudella, hiihtäjä ruoti kilpailua.

"Olisin syyttänyt itseäni"

Ikaalisten Urheilijoiden avaaja Hilla Niemelä kompuroi osuudellaan ja menetti aikaa ainakin kymmenen sekuntia. Ensimmäisessä vaihdossa Tampereen Pyrintö johti, mutta Vantaa ja Vuokatti olivat tuntumassa.

– Ilman kommelluksia olisin ollut tyytyväinen, mutta ei noille mitään voi. Mitalin suhteen ei onneksi jäänyt jossiteltavaa. Jos olisi jäänyt, olisin syyttänyt itseäni, Niemelä sanoi.

Perinteisen osuuden hiihtäneen Kähärän jälkeen Piippo pääsi matkaan ja sivakoi Vuokatille 9,7 sekunnin johdon toiseen vaihtoon. Vantaa oli tuossa vaiheessa kolmantena ja Ikaalinen vasta seitsemäntenä.

– Erilainen vitonen kuin eilen, Piippo viittasi perjantain vapaan henkilökohtaiseen kilpailuun, jossa hän oli kolmas.

– Viestimestaruus maistuu hyvältä. Olen ollut useamman kerran mukana, mutta mestaruutta ei ole vielä tullut.

Ikaalisten toista osuutta vienyt Maaret Pajunoja yritti pedata mahdollisimman hyvät asemat ankkuri Krista Pärmäkoskelle.

– Yritin hiihtää tasaisesti ja mahdollisimman kovaa. Tiesin, että meillä on hyvä ankkuri ja mahdollisuus päästä kiinni mitalin syrjään.

Pärmäkoski nosti Ikaalisen pronssille, mutta kärki karkasi kaukana. Vuokattiin jäi eroa 38,4 sekuntia.

– En tiennyt tarkkaan monentena lähdin, enkä muistanut montako olen ohittanut. Sitten kuulin, mikä on ero mitaliin. Saavutin kolmannen sijan, hiihdin täysillä ja katselin töpeksivätkö he keulassa jotain. Vielä takasuoralla katsoin, menisivätkö he solmuun, kun hidastelivat, Pärmäkoski jutteli.

Vuosi sitten Ikaalinen voitti viestikultaa ennen Hämeenlinnan Hiihtoseuraa ja Vuokattia.

Ensimmäisenä Saanan laelle

Viime kaudella Ristijärvellä Vuokatin pronssijoukkueessa hiihtivät Piippo, Lylynperä ja Vilma Nissinen. Kähärä siirtyi Mikkelin Hiihtäjistä täksi kaudeksi Vuokattiin.

– Mahtavalta tuntuu, ja tätä lähdimme tavoittelemaan. En ole katunut päätöstä vaihtaa seuraa, Kähärä iloitsi.

Lylynperän mukaan seuravaihto oli pitkän taivuttelun tulos.

– Viikon jouduimme Kilpisjärvellä häntä taivuttelemaan, että hän tajusi vaihtaa seuraa. Sen takia olemme olleet niin väsyneitä. Jouduimme jo toukokuussa hiihtämään niin paljon, Lylynperä avasi.

– Minä olin ensimmäisenä Saanan päällä. Katri ja Vilma yrittivät selvitä, Kähärä kuittasi hymyssä suin.