Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Makedonialla 90 minuuttia aikaa täyttää "koko maan unelma" – Portugali on suosikki, mutta tietää Italian pudottaneen vastustajan vaarallisuuden

Kymmenellä eurooppalaismaalla on paikka varattuna Qatarissa loppuvuonna pelattavaan jalkapallon miesten MM-lopputurnaukseen, ja kaksi tikettiä leimataan tällä viikolla. Jatkokarsinnan finaaleissa pelataan tiistaina ottelut Portugali–Pohjois-Makedonia ja Puola–Ruotsi. Maanosan 13. eli viimeinen MM-paikka ratkeaa Walesin kohdatessa Ukrainan tai Skotlannin vielä määrittelemättä olevana ajankohtana.

Pohjois-Makedonia järjesti viime torstaina todellisen sensaation, kun se pudotti jatkokarsinnan avauskierroksella Euroopan mestarin Italian. Nyt maa hakee toista suuryllätystä, kun se tavoittelee historiansa ensimmäistä MM-lopputurnauspaikkaa Portugalin Portossa.

– Tämä lienee yksi vaikeimmista ja jännittävimmistä otteluistamme ikinä. Meillä on 90 minuuttia aikaa täyttää lapsuuden unelmamme, eikä pelkästään oma unelmamme, vaan koko maamme unelma, Pohjois-Makedonian avainpelaajiin lukeutuva keskikenttämies Elif Elmas ennakoi tiistai-iltaa Portossa.

– Tämä on mahdollisuus, jota ei voi hukata. Meidän on jätettävä kentälle kaikkemme.

Pohjois-Makedonia on voittanut kolme viimeisintä vieraspeliään, viimeisimpänä Italian maansuruun suistanut 1–0-voitto Aleksandar Trajkovskin lisäajan maalilla torstaina Palermossa. Parin miljoonan asukkaan balkanilaismaan maajoukkue kohtaa tiistaina Cristiano Ronaldon johtaman Portugalin, joka selvitti jatkokarsinnan avauskierroksella Turkin 3–1.

– Jalkapallo on nykyisin erilaista. Kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Nimillä, numeroilla ja tilastoilla ei ole merkitystä, Portugalin kokenut keskikenttäpelaaja Joao Moutinho varoitti maailmanlistan 67. rankatusta vastustajasta.

– Meidän on näytettävä kentällä, että meillä on enemmän laatua ja meidän on pelattava omaa peliämme, Moutinho jatkoi.

"Jos haluan pelata, pelaan"

Paineita piisaa. Siksikin, että 37-vuotiaalle Ronaldolle kyseessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä viimeinen MM-mahdollisuus.

– Meille tässä ottelussa on kyse elämästä ja kuolemasta. Ihmiset tietysti ajattelevat, että Pohjois-Makedonia on helppo vastus. Mutta minä odotan erittäin vaikeaa ottelua, sillä makedonialaiset ovat ansainneet paikkansa tähän otteluun. Heillä on hyvin organisoitu joukkue, mutta jos Portugali on parhaimmillaan, se voittaa minkä tahansa joukkueen maailmassa, Ronaldo sanaili.

Siitä, onko kyseessä todellakin viimeinen mahdollisuus itselle, ei Ronaldo pukahtanut juuta ei jaata.

– Ainoa joka päättää tulevaisuudestani olen minä itse. Jos haluan pelata (uraa pidemmälle), pelaan. Jos en halua pelata, en pelaa. Piste.

Puola ja Ruotsi jälleen vastakkain

Tiistai-illan toinen jännitysnäytelmä esitetään eteläisessä Puolassa, Chorzowin kaupungissa. Venäjän sulkemisen myötä ilman peliä jatkokarsintafinaaliin päässyt Puola saa vieraakseen Ruotsin, joka kaatoi torstaina Tshekin Robin Quaisonin jatkoaikamaalilla 1–0.

Joukkueilla on tuoretta muistia keskinäisestä kohtaamisesta, sillä Ruotsi kaatoi Puolan viime kesänä EM-lopputurnauksessa 3–2. Tuo voitto oli Ruotsille kuudes peräkkäinen Puolasta, joka on viimeksi voittanut sinikeltaiset kesällä 1991.

Puolalta uupuu hyökkääjä Arkadiusz Milik, joka loukkaantui torstaina pelatussa maaottelussa Skotlantia vastaan. Skotteja vastaan huilannut Robert Lewandowski on kuitenkin valmis maalaamaan Puolaa MM-turnaukseen. Entä millaista roolia näyttelee vastapuolen hyökkääjälegenda Zlatan Ibrahimovic, joka ei pelikiellon takia pelannut Tshekki-ottelussa?