Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohilaukauksia räiskinyt Eder jätti jahtipaikkansa käyttämättä Kontiolahdella – "Ei mennyt niin pahasti ihon alle"

Suomen Mari Eder jätti jahtipaikkansa käyttämättä sunnuntaina ampumahiihdon naisten maailmancupin takaa-ajokisassa Kontiolahdella.

Pikakilpailun jälkeen ladulle yhdeksäntenä lähtenyt Eder romahti viimeisellä ampumapaikalla ja putosi yhteensä seitsemän sakon rasittamana lopputuloksissa sijalle 42.

Eder laukoi viimeiseltä pystypaikalta neljä kutia viidestä ohi ja hävisi cup-kauden avausvoittonsa ottaneelle Norjan Tiril Eckhoffille lähes neljä minuuttia.

Torstain viestin avausosuudella ampumapaikoilla sakkokierroksen ja useamman varapatruunan räiskinyt Eder suomi itseään tuolloin armottomasti. 10 kilometrin takaa-ajon jälkeinen pika-analyysi irtosi seestyneemmässä mielentilassa.

– Tämä ei mennyt niin pahasti ihon alle, kun ei ollut joukkuesuoritus, Eder tiivisti.

Pystypaikan ohilaukaukset olivat onnettomien sattumien summa.

– Mitä kovempi on hengitys ampumapaikalla, sitä enemmän se vaikuttaa ampuma-asentoon. Koetin korjata asentoa, ja laukaukset lähtivät ylhäältä ohi, Eder selvitti.

Takaa-ajossa symboliikkaa

Jos käytti mielikuvitustaan, takaa-ajossa saattoi nähdä symboliikkaa. Kun Kaisa Mäkäräisen parin vuoden takaisen lopettamisen jälkeen suomalaiskatseet ovat naisten ampumahiihdossa kääntyneet Ederiin, sunnuntaina suomalaisista maaliin ehti ensimmäisenä Suvi Minkkinen.

Yli 40 sekuntia Ederin jälkeen ladulle lähtenyt Minkkinen oli kahden sakkokierroksen viivästyttämänä lopputuloksissa 24:s, vajaat kaksi ja puoli minuuttia voittajasta.

Minkkinen ampui yhden laukauksen ohi ensimmäisellä makuupaikalla ja toisen kisan päätteeksi toisella pystypaikalla.

– Tein makuulta saman virheen kuin eilen, eli hengitin läpi. Ampuessa kovassa puristuksessa hengittää helposti ulos. Ei pitäisi tehdä samaa virhettä kahteen kertaan, Minkkinen harmitteli.

Hän oli viimeisen ammunnan jälkeen stadionilta päätöslenkille lähtiessään hädin tuskin 30 parhaan joukossa. Loppusijoitus sivusi hänen kaikkien aikojen toiseksi parastaan maailmancupissa. Edellä on vain tammikuun puolivälin takaa-ajo Saksan Ruhpoldingissa, jossa hän oli 18:s.

– Ei ole sattunut minulle kovin monta kertaa, että sijoitukseni paranee viimeisellä kierroksella hiihdossa, sujuvaksi ampujaksi jalostunut Minkkinen hymyili.

Kausi loppuun, sitten päätös

Eder on pitkällä ja vaihtelevalla ampumahiihtourallaan tunnetusti ollut itse itsensä armottomin arvostelija. Tällä kaudella maailmancupista on kertynyt kolme henkilökohtaista sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon, kun edellisen cup-kauden ykköskirjaus oli sprintin 15. sija Itävallan Hochfilzenissä.

Kilpaurallaan 2017 Oslon Holmenkollenilla sprintin ja takaa-ajon voittanut Eder lähti hakemaan tältä kaudelta enemmän kuin top 10 -sijoituksia.

– Koska rikoin viime syksynä kaikki fyysiset testiennätykseni, uskoin parempaan, Eder sanoi.

Toisaalta kilpailu on koventunut. Parantunut fysiikka ja välinekehitys ovat vaikuttaneet niin, että naisten hiihtovauhti on kasvanut rutkasti.

– Varsinkin olympiavuonna kehitystä tapahtuu monen kohdalla, Eder myönsi.

Hän on 34-vuotiaaksi ehtineenä saanut kuulla vihjailua mahdollisesta lopettamisestaan jo jonkin aikaa. Maailmancup-kautta on jäljellä joka tapauksessa kisatapahtumat Viron Otepäässä ja Oslon Holmenkollenilla.

– Kilpailen kauden loppuun ja teen sitten, mitä teen, Eder sanoi lauantaina Kontiolahdella.