Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johaug jätti Holmenkollenin voittajana – Pärmäkoski kamppaili maastohiihdon maailmancupin 30 kilometrillä toiseksi ja Niskanen neljänneksi

Pekingin kisojen kolminkertainen olympiavoittaja Therese Johaug palkitsi norjalaisen hiihtoyleisön ylivoimaisella voitolla Holmenkollenin jäähyväiskilpailussaan. Johaug karkasi vastustajiltaan 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa jo alkukilometreillä ja tuli omassa rauhassaan maaliin Norjan lippuja heilutellen.

Johaug johti kilpailua puolellatoista minuutilla ennen viime kilometrien voitonjuhliaan. Maalissa ero toiseksi sijoittuneeseen Krista Pärmäkoskeen oli vajaat 20 sekuntia. Pärmäkoskelle kakkossija merkitsi kauden parasta tulosta tämän kauden maailmancupissa.

Suomen olympiaedustajien panos oli kokonaisuudessaan vahva. Kerttu Niskanen oli Ruotsin Jonna Sundlingin jälkeen neljäs, Johanna Matintalo 12:s ja Anne Kyllönen 13:s.

Jasmi Joensuu oli kilpailussa 35:s ja Eveliina Piippo 40:s.

Pärmäkoski laski karkuun

Johaug karkasi kärkiryhmästä kuuden kilometrin kohdalla. Pärmäkoski kiihdytti kakkostilan varmistaneelle karkumatkalleen 26 kilometrin paikkeilla.

Ratkaisunsa Pärmäkoski teki kierroksen laskuosuuksilla loistavasti luistaneiden suksiensa turvin.

– Löytyi hyvät sukset ja laitoin niistä paremmat boksiin (suksien vaihtoa varten), Pärmäkoski kertoi Hiihtoliiton äänitallenteessa.

Paremman parin Pärmäkoski nappasi suksien vaihdossa alleen viimeistä kymppiä varten.

– Kakkossuksi oli ihan älyttömän hyvä. Siinä oli tosi hyvä pito, mutta se myös luisti hyvin. Käytännössä laskin muilta karkuun, sillä suksi oli ihan ylivertainen, Pärmäkoski paljasti.

Ennalta Pärmäkoski ei osannut odottaa aivan huippusuoritusta.

– Olin vähän epävarma jaksamisesta. Harjoitukset eivät ole missään tapauksessa tuntuneet hyviltä tällä viikolla. Olen ollut vähän väsynyt ja nukkunut huonosti, mutta kilpailussa kroppa toimi hyvin, Pärmäkoski kertoi.

– Oli lopulta hyvä vire ja energiat riittivät. Tuli tosi hyvä kisa.

Juoni oli ennalta selvä

Päävalmentaja Teemu Pasanen kiitteli kilpailun jälkeen Suomen kärkinelikon hiihtoa.

– Kristalta hyvä hiihto ja myös suksi pelasi hyvin. Hän on ollut Kertun kanssa viime kisoissa jatkuvasti top neljässä, Pasanen ihasteli Pärmäkosken ja Niskasen varmaa suorituskuntoa STT:lle.

– Ja kokonaispanos on hyvä, kun on neljä hiihtäjää 13 joukossa.

Taktisesti kilpailu eteni päävalmentajan odotusten mukaisesti.

– Oli ennalta tiedossa, että Therese lähtee pitämään vauhtia ja perään muodostuu kakkosryhmä, johon pyritään mukaan, Pasanen kertoi.

Varsinkin Niskanen mutta myös Pärmäkoski olivat hyvin aktiivisia Johaugin perässä hiihtäneessä kärkiryhmässä.

– Krista ja Kerttu varmasti ajattelivat, että Sundling pitäisi saada jätettyä jo matkalla. Oli tiedossa, että tulee tiukka paikka, jos hänen kanssaan tulee kiriin yhtä aikaa, Pasanen totesi.

– Krista sitten karkasikin siitä ryhmästä lopussa.

Kaikki ovat väsyneitä

Johaugin uran päättäjäisiä vietettiin juhlavissa tunnelmissa, kun latujen varrella oli äänekästä norjalaisyleisöä juhlimassa suosikkinsa ylivoimaa. Mutta kilpailu oli väsyneiden urheilijoiden kamppailu.

– Kaikki ovat varmasti väsyneitä, sillä hiihtäjät, valmentajat, huolto ja koko staffi on ollut pari kuukautta käytännössä yhtä mittaa reissussa. Ei ole juuri ehditty kotona käymään, Pasanen muistutti.

– Yhtään ei ole ehtinyt huilata, kun ollaan reissussa ja kisaa tulee koko ajan. Kaikki ovat väsyneitä, mutta tilanne on sama kaikilla. Ja viikko vielä jäljellä.

Naisten maailmancupin viimeiset kilpailut hiihdetään 11.–12. maaliskuuta Ruotsin Falunissa. Holmenkollenin kisat jatkuvat sunnuntaina miesten perinteisen hiihtotavan 50 kilometrin yhteislähtökilpailulla.

Venäjän hiihtäjät oli suljettu kilpailusta Ukrainan sodan takia. Ukrainan värit näkyivät kisoissa monin tavoin. Esimerkiksi hiihtäjien numeroliivit oli painettu Ukrainan lipun väreihin, ja Ukrainan värit olivat näkyvissä myös kilpailun katsomossa.