Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taktisesti viisas hiihto toi Kerttu Niskaselle pronssin 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailusta – Pärmäkosken mitalijahti kaatui sauvarikkoon

Naisten hiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksanen pääsi lopettamaan Pekingin olympialaiset mahtavissa tunnelmissa. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät viimeisessä hiihtolajissa mitaleista, ja Niskanen käänsi äärijännittävän pronssikamppailun loppukirissä edukseen.

– Mahtava homma. Saimme lopettaa kisat mitaliin. Oikein mukava lopettaa kisat tähän, Oksanen juhli mitalia maskinsa takana hymyillen.

– Hiihto oli Kepalta tosi hyvä ja fiksu veto. Mahtavaa, että kilpailu kääntyi näin, että hän pystyi viimeisellä kierroksella poimimaan mitalin.

Pronssihiihto lämmitti jokaista, joka on todistanut Niskasen läjäpäin saavuttamia nelossijoja. Hän joutui kokemaan neljännen sijan kolmesti myös Pekingin kisoissa, mutta saavutti silti uransa ensimmäiset henkilökohtaiset arvokisamitalit, kympin hopean ja 30 kilometrin pronssin.

Kahden suunnan kamppailu

Niskanen lähti päättäväisesti mitalikamppailuun, muttei lähtenyt kilpailun voittaneen Therese Johaugin, toiseksi sijoittuneen Jessie Digginsin ja Ebba Anderssonin karkumatkalle kilpailun ensimmäisellä kympillä.

Vapaan hiihtotavan kilpailu kävi kolmikolle raskaaksi, kun he joutuivat taivaltamaan lopulta lähes koko matkan jokainen yksikseen. Johaug ja Diggins kestivät puuskittaisessa tuulessa maaliin asti, mutta Anderson uupui viime kilometreillä.

– Kertun piti varoa takaa-ajoryhmässä, ettei vedä siinä liikaa, kun ryhmässä ei tahtonut olla muita halukkaita vetotehtäviin. Hänen piti miettiä siinä tavallaan kahta kamppailua, Anderssonin etumatkaa ja porukan keskinäistä kamppailua, Oksanen selitti.

– Mutta hienosti Kerttu selvitti homman.

Oksanen näki pronssimahdollisuuden avautuvan viisi kilometriä ennen maalia.

– Takaa-ajajien ero Anderssoniin kapeni siinä 25 sekuntiin. Myös hiihtämisestä näki, että ryhmä alkoi saada häntä kiinni, Oksanen jatkoi kilpailun ruotimista.

Sorina säikäytti lopussa

Niskanen nousi Anderssonin edelle viimeisessä nyppylässä ennen stadionia. Takasuoralla venäläinen Tatjana Sorina säikäytti vielä terävällä nousullaan suomalaisvalmentajat.

– Sorina näytti siinä aika uhkaavalta, Oksanen vahvisti.

Loppusuoralla kaikki hoippuivat uupuneina kohti maalia. Niskanen piti kolmannen sijansa. Ruotsalainen sprinttimestari Jonna Sundling pudotti Sorinan viidenneksi.

Pärmäkoski nousuun yhden sauvan varassa

Krista Pärmäkoski hiihti suurimman osan olympialaisten viimeistä hiihtolajia takaa-ajojoukossa, joka nousi 30 kilometrin kilpailun viime hetkillä kamppailemaan pronssista. Hän kuitenkin menetti mahdollisuutensa sauvarikon takia viimeisen seitsemän kilometrin lenkin alussa.

Pärmäkoski joutui kapuamaan nousun yhden sauvan varassa.

– Joku polkaisi sauvan päälle. Nousun aikana ryhmään tuli sitten niin iso käppi, etten saanut ajettua sitä enää kiinni. Yritin kyllä, Pärmäkoski harmitteli.

– Paukut eivät riittäneet, kun lenkin yläosassa piti puskea yksin vastatuuleen.

Välinerikkoon asti Pärmäkosken kilpailu meni suunnitelmien mukaan. Hän pyrki hiihtämään koko ajan mahdollisimman tasaista vauhtia ja jättäytyi sen takia alussa hetkeksi myös takaa-ajoryhmän kyydistä.

– Ajattelin, että tänään paras tulos tulisi tasaisella vedolla, Pärmäkoski avasi taktiikkaansa.

Ennen kokemattomat olosuhteet

Suomalaiset olettivat, ettei Therese Johaug lähtisi tuulen takia vetohommiin kovin varhain. Norjalaisen irtiotto kolmannella kilometrillä tuli sen takia hienoisena yllätyksenä.

– Yllätyin siitä, että Therese lähti noin aikaisessa vaiheessa ja siihen lähti porukkaa mukaan, Pärmäkoski tunnusti.

– Itse jatkoin tasaisella vedolla viimeiselle ringille asti. Kaikki oli kontrollissa ja elimistö toimi hyvin sauvarikkoon saakka.

Tuuli yltyi entisestään kilpailun lopussa. Heti kilpailun jälkeen tuulenpuuskat olivat jo niin voimakkaita, että tuuli horjutti urheilijoita stadionin haastattelualueella.

– Kilpailun viimeisen vartin aikana tuuli puhalsi jo aika paljon, mutta olimme silti onnekkaita, kun emme ole enää radalla, Pärmäkoski kommentoi riepottelua.

– Oli onnistunut ratkaisu siirtää kilpailu alkuperäistä aiemmaksi.

Pronssin kympillä saavuttaneen Pärmäkosken ura jatkuu, muttei välttämättä seuraaviin olympialaisiin.

– Nämä saattoivat olla viimeiset olympialaiseni, Pärmäkoski ilmoitti.

Pärmäkoski oli kilpailussa kymmenes, Anne Kyllönen 20:s ja Johanna Matintalo 23:s.