Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Dopingkohun tuomat paineet olivat Kamila Valijevalle liikaa, Taitoluisteluliitto kannattaa lajin alaikärajan nostamista

Suomen Taitoluisteluliitto (STLL) kertoo kannattavansa taitoluistelun aikuisten sarjojen alaikärajan nostamista 15 ikävuodesta ylöspäin. Ikäkysymys on noussut keskiöön Kamila Valijevan dopingtapauksen jälkeen, kun 15-vuotias venäläisluistelija antoi positiivisen, viime viikolla paljastuneen dopingnäytteen.

STLL:n mukaan Kansainvälinen luisteluliitto ISU on valmistellut ehdotuksen urheilijoiden ikärajan nostamisesta ensi kesäkuussa järjestettävään kongressiin.

– Sääntöjen lisäksi lajin valmennuskulttuurin kehittämisen tulee olla vahvasti keskiössä. Nuorten luistelijoiden asema on herättänyt paljon kysymyksiä ja meidän tulee tehdä kaikkemme, että menestystä ei haeta luistelijan lapsuuden kustannuksella, STLL:n toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoi tiedotteessa .

– Haluamme olla varmistamassa sitä, että nuoria urheilijoita suojellaan kohti kestävää ja terveysturvallista huippu-urheilijan uraa, liiton puheenjohtaja Janne Korhonen sanoi.

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS antoi Valijevalle luvan osallistua naisten olympiakilpailuun. Yksi CAS:n perusteista oli se, että Valijeva on maailman antidopingtoimiston Wadan mukaan alle 16-vuotiaana niin kutsutun suojellun henkilön asemassa.

Korpi: Vakava peiliin katsomisen paikka

Entinen huippuluistelija Kiira Korpi otti Valijevan tapaukseen painavasti kantaa Ylen tv-lähetyksessä . Korven mukaan taitoluistelun on pystyttävä muuttamaan lajikulttuuriaan.

– Taitoluistelulla on vakava peiliin katsomisen paikka. Näitä lapsiurheilijoita ei voida määräänsä kauempaa polkea erilaisin tavoin, Korpi painotti Ylellä.

Kovista metodeistaan tunnetun Eteri Tutberidzen valmentama Valijeva ei kestänyt Pekingin vapaaohjelmassa dopingkohun tuomaa painetta, vaan putosi lyhytohjelman kärkipaikalta neljänneksi. Luistelun jälkeen Tutberidze tivasi Valijevalta, miksi hän luovutti vapaaohjelmansa kanssa.

– Kun tietää Tutberidzen tytöt historian valossa, ei Valijevalla käytännössä ole enää toista olympiamahdollisuutta. Siitä voidaan olla melkein satavarmoja. Uudet 15-, 16- ja 17-vuotiaat ovat sieltä jo tulossa, Korpi sanoi.

Tutberidzen valmennusryhmä otti Pekingissä kaksoisvoiton, kun 17-vuotiaat Anna Stsherbakova ja Aleksandra Trusova luistelivat kärkisijoille.