Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat vei tämänkertaisen arvokilpailujen kissa ja hiiri -leikin

Haluamme voittaa viimeisen pelin ja hoitaa mitalin kotiin, Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Anton Lundell paalutti varhain tiistaiaamuna hävityn MM-välierän jälkeen ja suuntasi katseen keskiviikon vastaisen yön pronssiotteluun.

Välierätappio tuli raskaimpiin kuuluvalla tavalla, kun Yhdysvaltojen Arthur Kaliyev teki 4–3-loppulukemat sinetöineen maalin minuutti ja 16 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Voittomaalia edelsi Suomen nousu, kun Kasper Simontaival (2+0) ja Roni Hirvonen leikkasivat kahden maalin takamatkan päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla.

– Pelasimme kaiken kaikkiaan hyvän ottelun. Yhden parhaimmista tässä turnauksessa. Olen todella ylpeä pelaajistani, siitä kuinka he esiintyivät ja nousivat mukaan peliin. Vielä ne hittolainen 1–3:sta nousi 3–3:een, Suomen päävalmentaja Antti Pennanen puhalteli lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvallat oli tehokas

Yhdysvallat oli ennakkosuosikki, mutta Suomi hallitsi peliä.

– Vitsi miten hyvin pelattiin. Peli on kehittynyt, ja saimme parhaan pelin siihen, mihin se piti saada. Tämä oli vielä parempi kuin Ruotsia vastaan, Pennanen viittasi puolivälierään, missä Suomi nousi 3–2-voittoon.

Avauserässä Simontaival kuittasi ylivoimalla Yhdysvaltojen avausmaalin, mutta toisessa erässä ote lipesi hetkeksi. John Farinacci pujahti läpiajoon puolustajien Ville Heinolan ja Mikko Kokkosen välistä. Hetki myöhemmin Matthew Boldy tuplasi johdon Aku Rädyn 2+2-minuuttisen jäähyn aikana.

– Toisen erän lopussa meillä oli muutama huono valinta. Jenkit oli erinomaisen tehokas omissa paikoissaan, Pennanen myönsi.

"Nyt oli meidän vuoro"

Yllättävät käänteet, takaa-ajot ja trilleriratkaisut ovat leimanneet Suomen ja Yhdysvaltojen kohtaamisia viime vuosien alle 20- ja alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Edmontonissa tarina sai yhden tapahtuman lisää. Kohtaaminen oli jo viides pudotuspelivaiheessa alle kolmessa vuodessa.

Keväällä 2018 Lundell ja Kokkonen saavuttivat poikien MM-kultaa, kun Suomi ratkaisi loppuottelun Yhdysvaltoja vastaan päätöserän alivoimamaalilla.

Seuraavan vuoden tammikuussa Lundell ja Heinola saavuttivat nuorten MM-kultaa Yhdysvaltojen kustannuksella, kun Lundell pohjusti voittomaalin puolisentoista minuuttia ennen loppua.

Huhtikuussa 2019 Yhdysvallat höykytti Suomen 6–0 poikien MM-kilpailujen puolivälierässä, jossa kiekkoili Lundellin, Heinolan ja Kokkosen johdolla puolet Edmontonin-kisojen joukkueesta.

Tammikuussa 2020 Suomi kukisti Yhdysvallat nuorten MM-kilpailujen puolivälierässä 1–0. Vuotta myöhemmin Yhdysvallat sai revanssin, kun kaikissa edellä luetelluissa arvokilpailuissa mukana ollut Spencer Knight pysäytti Suomen 33 torjunnalla.

Myös ratkaisija Kaliyevilla, turnauksen pisterohmu Trevor Zegrasilla ja monilla muilla oli kokemusta edellisistä kohtaamisista.

– Rankka tapa hävitä. Nyt oli meidän vuoro, Pennanen tuumi.

Harvinainen mitali tarjolla

Suomi voitti viime vuosikymmenellä nuorten MM-kullat 2014, 2016 ja 2019, mutta edellisestä muun värisestä mitalista on aikaa jo 15 vuotta. Vuonna 2006 Suomi saavutti pronssin, mutta sen jälkeen pronssiottelut 2012 ja 2020 päättyivät tappioon.

Pronssiotteluvastustaja Venäjä hävisi välieränsä Kanadalle peräti 0–5. Nuorten Leijonien 2001-runkoikäluokalle ottelu on viimeinen nuorisomaajoukkueissa.

– Mennään niin lujaa kuin pystytään, Lundell paalutti TV5:n haastattelussa.