Suomalaiskiekkoilijat valmiina alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin

Ville Heinola saavutti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2019 ja pelasi myöhemmin keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Petr Sznapka / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Puolustaja Ville Heinola kuuluu Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen eturiviin yhdessä hyökkääjä Anton Lundellin kanssa. Ikätoveri Lundellista ja muista MM-joukkueen pelaajista poiketen Heinola on jo piipahtanut jääkiekon kirkkaimmalla huipulla.

Syksyllä 2019 hän pelasi kahdeksan NHL-ottelua Winnipeg Jetsissä ja sai esimakua siitä, mistä maajoukkueen muut pelaajat vasta haaveilevat.

– Voi olla, että jään suoraan Kanadaan, mutta en tiedä vielä, 19-vuotias Heinola puntaroi ennen MM-kilpailuja.

Rauman Lukollakin olisi käyttöä kiekollisesti etevälle puolustajalle, mutta Heinola keskittyy nyt maajoukkueessa menestymiseen ja toivoo NHL-oven aukeamista uudestaan.

Suomi aloittaa lauantain vastaisena yönä MM-urakkansa ja kohtaa Saksan.

– Kova lohko kuten aina. Helppoja pelejä ei ole. Saksakin on tuottanut hyviä pelaajia, ja heillä on kova nippu, Heinola viittasi esimerkiksi Tim Stützleen, joka kelpasi lokakuun varaustilaisuudessa peräti kolmantena pelaajana.

Saksan jälkeen Suomi kohtaa Sveitsin, Slovakian ja Kanadan.

– Hereillä pitää olla alusta asti. Odotan innolla varsinkin Kanada-ottelua. Siitä tulee kova vääntö.

Viime kausi kasvatti henkisesti

Heinola on kokenut arvokilpailukävijä. Hän saavutti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2019 ja pelasi myöhemmin keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Myös viime vuodenvaihteessa Heinola oli mukana alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

– Haluan ottaa johtavan roolin ja auttaa joukkuetta saavuttamaan kultaa, puolustaja alleviivasi.

Viime syksynä Heinola väläytti NHL:ssä pistein 1+4=5, joten hyvien esitysten jälkeen paluu Winnipegistä Lukkoon oli pettymys.

– Viime vuonna oli vaikeaa, kun tulin takaisin Raumalle. Se kasvatti henkisesti. Opin tuntemaan itseni paremmin.

Lukko pelasi hyvän kauden ja jatkoi väkevää menoaan tänä syksynä. Heinolalla on sujunut viime kautta paremmin, kun hän on saalistanut 19 ottelussa pisteet 1+13=14 ja puolustanut jämäkästi.

– Tällä kaudella pääsin paremmin kiinni peliin, ja onnistumiset ruokkivat tätäkin tapahtumaa (nuorten MM-kilpailut).

Suomen joukkueesta Heinolalla on selkeä käsitys.

– Meillä on kiekollista osaamista ja luisteluvoimaa. Vahvuudet pitää saada käyttöön, ja pienen kaukalon peliin on omat niksinsä. Isoin juttu on se, että saamme hitsattua joukkueen yhteen ja saamme pelattua hyvin yhdessä. Se on varmasti isoin asia, millä voimme menestyä.

Maaliahne Järventie aikoo seuraavaksi valloittaa arvokilpailukaukalot

Jääkiekkohyökkääjä Roby Järventie tietää, että hänen vahvuutensa ovat hyökkäyspelissä ja etenkin hyökkäyksien päättämisessä maalintekoyritykseen.

Järventie on todistanut maalivainunsa jo kahdella kaudella miesten sarjoissa, kun hän laukoi Mestiksessä KooVeelle 23 täysosumaa viime kaudella ja on ottanut paikkansa Ilveksen liigajoukkueesta syksyn aikana.

– Uskon, että Mestiksessä pelaamisesta oli paljon apua. Se oli seuraava askel A-nuorten jälkeen. Pääsin pelaamaan miesten pelejä ja tottumaan kovuuteen. Mestiksessä on kovempaa kuin A-nuorissa.

Järventie oli Mestiksessä tehoillessaan vain 17-vuotias ja kiitti tamperelaisjoukkueessa saamastaan mahdollisuudesta.

– Sain paljon vastuuta valmennukselta, ylivoima-aikaa ja pelasin hyvien ketjukavereiden kanssa. Sain itseluottamusta, ja asiat lähtivät pyörimään oikeaan suuntaan. Pääsin pelaamaan myös ensimmäiset liigaottelut, ja nekin auttoivat tähän kauteen valmistautumisessa. Lisäksi kesäharjoituskausi sujui hyvin.

Puhelu vahvisti kisamatkan

Robyn isä Martti Järventie pelasi kahdesti alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa, mutta Suomi jäi 1990-luvun puolivälissä mitalisijojen ulkopuolelle. Roby pääsi kisajoukkueeseen, joka aloittaa lauantain vastaisena yönä MM-urakkansa Kanadan Edmontonissa.

– Kausi on mennyt hyvin, ja toivoin kisapaikkaa. Uskoin vasta sitten, kun "Pendo" (päävalmentaja Antti Pennanen) soitti ja kertoi asiasta. Tuli se silti vähän yllätyksenä, Järventie summasi ennen kisoihin matkustamista.

Liigakausi on tuottanut 17 ottelussa pisteet 7+7=14, joten Mestiksestä tuttu pistetehtailu on jatkunut sarjaporrasta ylempänä Ilveksen nutussa.

– Itseluottamus on hyvä. Olen pelannut hyvässä joukkueessa, ja olemme voittaneet paljon. Olen pelannut hyvien kenttäkaverien kanssa. Voittavassa joukkueessa on itsekin helpompi nousta esille, yli 190-senttinen hyökkääjä muistutti.

Suomi kohtaa MM-alkulohkossa Saksan, Sveitsin, Slovakian ja Kanadan.

– Pyrin olemaan hyvä hyökkäyssuunnassa, mutta hoitamaan myös puolustussuunnan. Vahvuuteni ovat hyökkäyspelissä. Pyrin kuitenkin kokonaisvaltaiseen peliin, saamaan tehopisteitä ja auttamaan joukkuetta voittoihin.

Kokkonen ei pidä melua itsestään

Kaksi vuotta sitten jääkiekkopuolustaja Mikko Kokkosta ei hymyilyttänyt. Hän putosi viimeisten pelaajien joukossa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta, joka jahtasi Kanadassa maailmanmestaruutta.

Pari viikkoa myöhemmin Kokkonen pelasi Jukurien takalinjoilla liigakiekkoa, kun tutut maajoukkuetoverit juhlivat MM-kultaa.

Se kasvatti näyttöhaluja. Vuotta myöhemmin Kokkonen oli selvä valinta MM-joukkueeseen. Joulunpyhinä Kokkonen aloittaa jo toiset alle 20-vuotiaiden MM-kilpailunsa.

– Saamme alkulohkossa tosi kovia pelejä alle ja pelaamme erilaisia joukkueita vastaan. Ensin on eurooppalaisia (Saksa, Sveitsi ja Slovakia) ja sitten Kanada. Näemme vähän kaikkea ja olemme heti valmiina, kun pudotuspelit alkavat, Kokkonen suunnitteli.

Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailujen lisäksi puolustaja on pelannut alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa 2018 ja 2019, joten 19-vuotiaaksi pelaajaksi hän on kokenut paljon. Liigadebyyttinsä hän teki 15-vuotiaana lokakuussa 2016.

– Uskon, että aiemmista arvokilpailuista on paljon apua. Lyhyellä uralla olen saanut paljon arvokilpailukokemusta. Lisäksi yhden kerran olin hilkulla, mutta putosin pois, Kokkonen viittasi vuodenvaihteen 2018–19 kokemuksiin.

– Aiemmasta arvokilpailukokemuksesta on ollut apua nyt, kun valmistautuminen on ollut erilaista.

Monipuolisuus vahvuutena

MM-leirin sijaan Suomi harjoitteli pienryhmissä ennen kokoontumista ja Kanadaan matkustamista.

– Olin Mikkelissä kotikonnuilla Henri Nikkasen ja Eetu Randelinin kanssa. Harjoittelimme jäähallissa silloin, kun se oli tyhjä, Kokkonen avasi.

Hyökkääjä Nikkanen nappasi kisapaikan, mutta Randelin ei mahtunut Suomen maalivahtiosastolle.

– Sanoisin, että meillä on todella hyvin roolitettu joukkue. Meillä on pelaajat puolustuspäähän ja hyökkäyspäähän. Ylivoimat ja alivoimat jakautuvat todella monipuolisesti. Tämä joukkue ei ole vain tiettyjen pelaajien varassa vaan meillä on monipuolisesti pelaajia, Kokkonen ruoti.

Kokkosen edustamien Jukurien valmistautumisjakso kauteen oli vaikea useiden koronavirustartuntojen ja karanteenien vuoksi, eivätkä asiat kaukalossakaan ole sujuneet toivotulla tavalla.

– Henkilökohtainen peli on ollut ihan hyvää, ja koen kehittyneeni monella osa-alueella. Vielä riittää kehitettävää. Uskon ja tiedän, että potentiaalia on vielä kovempiin peleihin.

Lundellilla on selvät sävelet MM-urakkaan

Tavallisena vuonna jääkiekon NHL:n varaustilaisuus olisi järjestetty kesäkuussa, ja varattujen pelaajien kärki olisi lähtenyt syksyllä Pohjois-Amerikkaan harjoitusleireille.

Anton Lundell tahkoaisi parhaassa tapauksessa jo nyt taalajäillä, mutta tärähtäneen vuosikellon vuoksi HIFK ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue saavat nauttia hyökkääjän palveluksista.

Lundell tietää, mitä arvoturnauksissa voittaminen vaatii. Keväällä 2018 hän saavutti alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja seuraavana talvena alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Tapaninpäivän vastaisena yönä Edmontonissa alkavissa alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Lundell ja puolustaja Ville Heinola ovat Suomen joukkueen ennakolta kirkkaimmat tähdet.

– Tavoitteena on voittaa kultaa. Jos joku ei halua voittaa, on väärässä paikassa. Mukava päästä pelaamaan maailman kärkipelaajia vastaan, itsekin ikäluokkansa huippuihin kuuluva Lundell ennakoi.

Florida varasi Lundellin NHL:ään lokakuussa varaustilaisuuden 12. pelaajana. Syksyn ajan Lundell teki tuhoisaa jälkeä HIFK:n ykkössentterinä, kun 17 liigaottelussa kertyi pisteet 12+8=20.

– Hyvä fiilis. Olen pystynyt menemään eteenpäin ja auttamaan joukkuetta. Olemme voittaneet pelejä. Olen saanut hyvin onnistumisia ja olen tyytyväinen alkukauteen.

Paineet positiiviseksi energiaksi

Lundell toimi yhdessä ottelussa HIFK:n kapteenina ja sai kunniatehtävän myös Suomen MM-joukkueessa. Lokakuun alussa 19 vuotta täyttänyt hyökkääjä osaa käsitellä paineet hämmästyttävän hyvin.

– Odotukset ja paineet kuuluvat tähän lajiin. HIFK:ssa on joka kausi isot odotukset. Fanit odottavat menestystä ja onnistumisia, mutta paineiden kanssa pitää oppia elämään. Paineet pitää kääntää energiaksi. On mukavaa, että ihmisiä kiinnostaa jääkiekko ja meidän pelit, Lundell näkee.

Voittamisen lisäksi Lundellia kypsytetty sopivasti myös pettymyksillä. Vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut jäivät väliin käsivamman vuoksi. Pettymys oli myös kevään 2019 alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut, joissa hallitseva maailmanmestari Suomi putosi puolivälierissä.

Kevätkauden punanuttu on HIFK:n

Valmistautumisjakso tämänkertaisiin MM-kilpailuihin oli erikoinen, kun Suomi ei pelannut syksyllä kansainvälisiä otteluita.

MM-leirin sijaan pelaajat harjoittelivat pienryhmissä. Lundell uskoo joukkuepelin löytyvän silti hyvin.

– Ei ole vaikeaa löytää oikeaa rytmiä. Olemme pelanneet joukkueissamme koko syksyn ja tunnemme toisemme maajoukkueesta. Meillä on hyvä ja hyökkäysvoimainen joukkue. Kanada on paha vastustaja ja pelaa kotikaukalossaan, Lundell mainitsi alkulohkossa vastaan tulevan ennakkosuosikin.

NHL:n harjoitusleirien odotetaan alkavan vuodenvaihteessa ja kauden muutamaa viikkoa myöhemmin. Florida seuraa tiiviisti suomalaisvarauksensa otteita MM-jäillä, mutta Lundell vakuuttaa keskittymisensä olevan maajoukkueessa ja sen jälkeen taas HIFK:ssa.

– Tavoitteena on mennä pitkälle HIFK:n kanssa ja voittaa mestaruus, Lundell kuittasi utelut kevätkauden suunnitelmista.

Kommentoi