Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ruotsi juhli naisten viestin voittajana Kontiolahdella, Suomi 14:s Kontiolahdella

Lauantai oli Ruotsin juhlaa ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella. Sebastian Samuelsson juhli ensin uransa avausvoittoa maailmancupissa vietyään miesten takaa-ajon, ja sitten Ruotsin joukkue otti naisten viestin ykkössijan 9,6 sekunnin erolla Ranskaan. Voitto oli Ruotsin naisille ensimmäinen viestissä sitten vuoden 2011.

– Tämä voitto merkitsee meille todella paljon. Se todistaa jälleen, kuinka vahvoja olemme tänä vuonna, cup-kauden Kontiolahdella jo kahdella sprinttivoitolla avannut Ruotsin ankkuri Hanna Öberg riemuitsi.

Suvi Minkkinen, Mari Eder, Venla Lehtonen ja Erika Jänkä toivat Suomen 14. sijalle. Suomalaiset selvisivät ampumapaikoilta ilman sakkokierroksia, mutta varapatruunoita kului tusina. Eroa kärkeen kertyi neljä ja puoli minuuttia.

Torstain sprintissä maailmancup-uransa huonoimman sijoituksen (93:s) ja huonoimman ammunnan (seitsemän ohi kymmenestä) kirjannut Eder oli totutun kriittinen osuutensa jälkeen, mutta jotain positiivistakin löytyi.

– En meinannut makuupaikalla saada varapatruunaa sisään, ja pystyssä ei meinannut saada rytmistä kiinni. Mutta viimeinen kierros meni hyvin, ja sitä olen tässä vähän kaipaillutkin. Olen pystynyt hiihtämään tasaisia kisoja, mutta (kisojen) loppuja en ole saanut kulkemaan hyvin. Nyt tuli ensimmäisen kerran se, joten otetaan se plussana, Eder kuvaili.

Maailmancup jatkuu huomenna naisten takaa-ajokilpailulla ja miesten viestillä. Naisten kisassa ei ole suomalaisia.

Samuelsson jatkoi Ruotsin ampumahiihtäjien vahvaa menoa

Sebastian Samuelsson jatkoi Ruotsin vahvaa alkukautta maailmancupissa. Samuelsson ylsi tänään uransa ensimmäiseen voittoon maailmancupissa, kun hän vei Kontiolahdella nimiinsä miesten 12,5 kilometrin takaa-ajokilpailun.

Samuelsson ratkaisi kisan viimeisellä pystyampumapaikalla, jolta hän selvisi yhdellä sakkokierroksella, kisan ainoallaan. Samaan aikaan Samuelssonin kanssa ampumaan tullut Norjan Johannes Thingnes Bö kiersi pystypaikan jälkeen sakkokierroksen kahdesti.

Bö oli lopulta kisan kolmas, sillä hänen edelleen toiseksi nousi Ranskan Fabien Claude. Kolme ohilaukausta kisassa ampunut Claude hävisi Samuelssonille 15,8 sekuntia. Bö ylitti maalilinjan 19,5 sekuntia ruotsalaisvoittajan takana. Vaikka kaksi kärkisijaa karkasivat, Norja sai kuusi miesten 12 parhaan joukkoon.

Suomalaisista Tero Seppälä oli viidellä sakolla 37:s ja seitsemästi sakkokierroksen kiertänyt Olli Hiidensalo 56:s. Seppälä starttasi matkaan 31:ntenä ja Hiidensalo 57:ntenä. Seppälän ero kärkeen oli 2.45,9, Hiidensalon 4.55,1.

Voimasuhteet saattavat heilahtaa nopeasti

Kaksikon summaus kisasta oli yhtäläinen: sakkoja aivan liikaa.

– Hyvä alku, mutta sen jälkeen suunta kääntyi, avauspaikan nollan jälkeen viisi kierrosta kerännyt Seppälä tokaisi.

Seppälän sijoitukset Kontiolahden henkilökohtaisista kisoista olivat 61, 41, 31 ja 37.

– Tämä ei ole ollut minulle niin helppo paikka (aiemminkaan). Tämä oli kauden ensimmäinen kisapaikka ja uskon, että ihan hyvässä tahdissa kuitenkin ollaan kohti jatkoa. Sunnuntaina (viestissä) toki voidaan vielä kääntää tämä positiiviseksi.

Ruotsalaisten alkukausi on sen sijaan ollut "jäätävä", kuten Seppälä kuvaili.

– Tuntuu kulkevan heillä, mutta varmaan välineisiinkin ovat jotain löytäneet. Ladulla tuntui, että "erottuvat" porukasta. Erot pieniä, ja kun jokin (pienikin asia) toisilla parempi, niin voi tulla eroja ladulla, Seppälä mietti.

– Kovaa menevät, ja joukkueena tasoa nostaneet. Kaikki osa-alueet kunnossa, varmasti myös välineissä. Hyvää työtä tekevät, tiivisti puolestaan Hiidensalo naapurimaan menestysjuhlaa.

Mutta kuten herkässä lajissa aina, voimasuhteet saattavat heilahtaa nopeastikin.

– Tuosta kun heillä ammunta vähän huonommaksi muuttuu, niin yhtäkkiä ovat tuolla samoilla sijoilla (kuin vaikkapa suomalaiset). Ovat ehkä vähän ylisuorittaneet penkalla. Katsotaan josko me kääntäisimme seuraaviin kisoihin Itävaltaan samanlaista virettä. Samassa majoituksessa ruotsalaisten kanssa ollaan siellä, katsotaan, josko vire tarttuisi, Seppälä myhäili.

Bulgarialle sakkoa koronasääntörikkeestä

Bulgaria sai sakkorangaistuksen ja joukkueen jäsenen hyllytyksen tämän rikottua Kansainvälisen ampumahiihtoliiton (IBU) koronavirussääntöjä. IBU kertoi asiasta Twitter-tilillään.

– Suomen terveysviranomaiset ovat suositelleet Bulgarian joukkueen jäsenelle eristystä. Hän oli lähikontaktissa kahden joukkueen urheilijan kanssa näiden ollessa karanteenissa. Tämä rikkoo IBU:n covid-19-ohjeistusta, IBU kertoi.

– Näin ollen IBU on päättänyt sakottaa Bulgarian joukkuetta. Lisäksi kyseinen joukkueen jäsen ei saa ottaa osaa mihinkään IBU:n tapahtumiin tästä päivästä alkaen ja ulottuen tammikuun 2021 loppuun.

IBU kertoo, että Bulgarian joukkueelle tehtiin heti koronavirustestit ja ne ovat toistaiseksi näyttäneet negatiivista. Lisätestejä tehdään vielä viikonlopun aikana, ja myös kontaktijäljitystä on tehty.