Maali, joka muutti Suomen naisjalkapalloilijoiden maailman – suoran EM-kisapaikan voi sittenkin saada kahta reittiä, eikä lohkovoitto vaadi ihmettä

Amanda Rantasen maajoukkueuran avausmaali oli Suomen naisten jalkapallomaajoukkueelle vielä arvokkaampi kuin sen syntyhetkellä lisäajan viidennellä minuutilla osattiin kuvitella. Rantasen 1–0-voittomaali Skotlannin verkkoon paiskasi yhden raollaan olleen oven takaisin ammoisen auki.

Suomi näytti myöhään tiistai-iltana Edinburghissa tyytyvän taistelemaan vain maalittomasta tasapelistä. Tasapelipiste olisi taannut Suomelle liki varman paikan EM-jatkokarsinnoissa, mutta samalla Suomi olisi heittänyt hyvästit parhaille lohkokakkosille jaettavista kisapaikoista. EM-kisoihin etenevät suoraan yhdeksän lohkon voittajat ja kolme parasta lohkokakkosta.

Rantasen voittomaalin myötä Suomi on ennen karsinnat helmikuussa päättäviä kahta ottelukierrosta tilanteessa, jossa on vain voitettavaa.

– Yritin vain sijoittaa sen ja sit mul ei oo enää mitään hajua, mitä tapahtui. Kai se osui mun päähän ja meni siitä maaliin? nenällään 1–0-voittomaalin tehnyt Rantanen kertasi maajoukkueen Twitter-tilillä .

Lohkovoitto omissa käsissä

Lohkon kärkikaksikko Suomi (16 pistettä, maaliero +16) ja Portugali (16p, +7) pelaavat vielä lohkon voitosta. Joukkueet kohtaavat vielä kertaalleen toisensa. Lisäksi Suomi vierailee Kyproksella, Portugali Skotlannissa.

Lohkovoiton kannalta hyvin ratkaiseva peli pelataan Suomessa, mikäli Euroopan jalkapalloliitto Uefa niin suo. Uefa luokittelee Suomen niin sanottuihin "talvimaihin", jotka eivät pelaa kotipelejä marraskuun ja maaliskuun välillä.

Uefan kalenterissa kevään maajoukkuetauot ovat 15.–24. helmikuuta ja 5.–13 huhtikuuta. Ilman poikkeuslupaa Suomi joutuisi helmikuussa evakkoon neutraalille kentälle.

Portugalin voittaminen takaisi Suomelle historian toisen lohkovoiton, koska tasapisteisiin päädyttäessä keskinäisistä peleistä etu on Suomella. Vähämaalinen tasapelikin olisi Suomelle edullinen, koska Suomi onnistui tekemään vierasmaalin 1–1-tasapelissä Portugalissa. 2–2-lukemia suuremmat tasapelit kääntävät vaakakupin Portugalin puolelle.

Voitto Kyproksesta ja tasapeli Portugalin kanssa varmistaisi joka tapauksessa Suomen kisapaikan joko lohkovoittajana tai parhaiden lohkokakkosten reittiä.

Huonoinkin skenaario on erinomainen

Mikäli Suomi ei kompastu lohkojumbo Kyproksen vieraana, Suomi olisi Portugalille hävitessäänkin 19 pisteessä. Lohkokakkosten vertailussa se riittäisi tasapisteisiin ja maalierovertailuun Islannin (maaliero +20), Itävallan (+17) ja Sveitsin (+14) kanssa.

Myös Italia (16p, +13) voi runsasmaalisella voitolla Israelista vielä hämmentää soppaa. Silloin Suomi saattaa tarvita Kyproksesta ainakin kolmen maalin voiton. Kotonaan Suomi voitti Kyproksen syksyllä 2019 4–0.

Vaikka epätodennäköisin skenaario kahdesta tappiosta toteutuisi, pääsee Suomi silti varmuudella EM-jatkokarsintoihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut