Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Eder putosi kauas kärjen kyydistä, mutta puristi maailmancup-pisteille – "Hyviäkin asioita jäi mieleen"

Mari Eder kantoi odotetusti lauantaina päävastuun Suomen naisampumahiihtäjien maineenhallinnasta Kontiolahden maailmancupin avausviikonlopun normaalikisassa. Lupaavasti aloittaneen Ederin ote kärkikymmenikön sijoituksista kirposi lauantaina kisan vanhetessa, mutta hiihtovauhti ja ampumatarkkuus riittivät sentään maailmancupin pisteille.

Naisten 15 kilometrin 32. sija ei saanut kolme sakkominuuttia ampunutta Ederiä hihkumaan riemusta, mutta ei aloitus toivoton ollut.

– Heti kilpailun jälkeen tyypillisesti pyörii mielessä, että mikä meni vikaan, mutta hyviäkin asioita jäi mieleen, Eder sanoi.

Kontiolahden tykkilumen rata pehmeni naisten kilpailun aikana paikoin sohjoksi, mikä jarrutti Ederinkin vauhtia.

– Pehmeä latu ei ole minulle paras, joten siihen nähden fyysinen suoritus oli tasapainoinen, realismia. Latu oli raskas. Ammunnallisesti kaksi ensimmäistä paikkaa, ensimmäinen makuu ja pysty, olivat parhaita, Eder pohti.

Hän laukoi molemmilta makuupaikoilta nollat, mutta tarinat identtisten tulosten takana poikkesivat toisistaan.

– Ensimmäinen makuu oli ok, toinen hirveää leipomista, Eder kuvaili.

Hän hävisi kilpailun ilman ohilaukauksia ampuneelle italialaisvoittajalle Dorothea Viererille yli kolme ja puoli minuuttia.

Analyysia ammunnasta

Eder on täksi kaudeksi panostanut paljon ampumaharjoitteluun. Ampumisen sujuvuus mietitytti häntä myös lauantain kisan jälkeen.

– Molempien pystypaikkojen ensimmäiset laukaukseni jotenkin jumittivat ja ammuin ne ohi. Olisi pitänyt olla aggressiivisempi, mutta jäin haahuilemaan, hän moitti.

Ainakin Ederillä tuntuu olevan kirkas näkemys, mitä hän ammunnalta haluaa. Sekin on jo askel eteenpäin.

Muista suomalaisista ei jäänyt kovin paljon mainittavaa. Syksyllä perusvarmaksi ampujaksi vakiintunut Suvi Minkkinen laukoi neljä sakkoa ja hävisi kärjelle kuusi ja puoli minuuttia. Venla Lehtosen sakkosaldo oli sama ja sijoitus 79:s reilusti yli seitsemän minuuttia voittajasta.

Neljännen suomalaisen Erika Jänkän matka katkesi kaatumiseen kesken kilpailun.

Sekä Minkkinen että Lehtonen löysivät epäonnistumiselleen yhden ainoan syyn: ampumisen.

– Neljä sakkoa normaalikisassa on liikaa. Hyvällä ammunnalla voisi hätyytellä jopa top-20-sijoja, Minkkinen sanoi.

– Makuupaikkojen nolliin olen tyytyväinen, mutta neljä sakkoa pystystä on aivan liikaa, Lehtonen myönsi.

Ruotsalaiset hurjana

Kilpailun kärjessä Wierer kukisti toiseksi tulleen, yhden sakon ampuneen Saksan Denise Herrmannin vain 0,8 sekunnilla. Kolmas oli ruotsalaisyllättäjä Johanna Skottheim, joka Wiererin tavoin ampui kaikki taulut alas.

Myös viidenneksi sijoittunut Ruotsin Linn Persson ampui ilman sakkoja. Ruotsalaisia oli 11 parhaan joukossa yhteensä peräti viisi: Skottheimin ja Perssonin lisäksi Öbergin siskokset Elvira (4:s) ja Hanna (7:s) sekä Mona Brorsson (11:s).

Lauantain perusteella Ruotsi on ensi viikonloppuna Kontiolahdella naisten maailmancup-viestin ylivoimainen ennakkosuosikki.