Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Tavallista pidempi lepojakso tuli tarpeeseen – "Olin siinä vaiheessa aika puhki", Ristomatti Hakola muistelee koronakevättä

Sanavalmis Ristomatti Hakola joutui viime talvena ponnistelemaan säilyttääkseen huumorintajunsa. Juttu sentään luisti, vaikka selkä- ja jalkaterävaivat sekä lopulta myös sairastelu nujersivat parhaan vauhdin suksista.

Hakola ei saanut huipennusta edes loppukauteen, kun kilpailut tyrehtyivät koronapandemiaan.

– Kisoja jäi hiihtämättä. Sen jälkeen treenailtiin kuukauden verran ennen pientä helppoa jaksoa, Hakola palasi kevääseen hiihtomaajoukkueen mediapäivillä Vuokatissa.

– Olin siinä vaiheessa aika puhki, joten kauden keskeytyminen saattoi olla minulle hyväksi. Sitä ennen olin kuitenkin urheillut jo kymmenen vuotta hyvin tiiviisti.

Hakola on selvinnyt myös koronatilanteen henkisistä kolhuista olemattomin kolhuin.

– En ole antanut sen vaikuttaa. Otan päivän kerrallaan ja yritän olla kauden ensimmäisessä startissa mahdollisimman hyvässä kunnossa, Hakola tiivisti asenteensa koronauhkaan.

Kuokka kuntoon

Hakola on hiihtänyt sprintissä olympialaisten ja MM-kisojen finaaleissa. Kesän harjoituskaudella hän on suunnannut uraansa yhä enemmän normaalimatkoille.

– Olen painottanut distanssimatkojen harjoittelua. Haluan talvella nähdä, mihin minusta on niissä karkeloissa.

Oberstdorfin ladut ovat syheröiset. Niissä ei juuri ole suomalaisten herkkua eli pitkiä "työjaksoja". Hakola ei ole murehtinut tätäkään asiaa.

– Harvemmin ne arvokisareitit ovat kovin helppoja. Ja se on ihan sama, millaiset ne ladut ovat, jos urheilija on kunnossa. Toki olemme tehneet erikoistreenejä MM-kisojen normaalimatkojen kovaa nousua varten, jotta kuokka (kaksipotkuinen luisteluhiihto) kehittyisi.

Vuokattiin on mitattu kestoltaan Oberstdorfin rinteen pituinen ylämäkiosuus, jota on rimpuiltu kesän ajan tavallista hitaammilla rullilla.

– Tuossa vaaralla on vedetty Oberin nousua vastaavaa pätkää, Hakola nyökkäsi urheiluopiston viereisiin kumpuihin.