Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krista Pärmäkoski on harjoitellut ja tuijottanut hiihtoputken seiniä enemmän kuin koskaan – koronapandemia pudotti hänet hetkeksi tavallisten hiihtoharrastajien asemaan

Ilmaston lämpeneminen ei kohtele tasapuolisesti maailman väestöä – eikä maailman hiihtäjiä. Huippuhiihtäjät voivat matkustaa vaikka maailman ääriin lumen ja harjoitusmahdollisuuksien perässä, kun taas tavalliset pulliaiset voivat useimmiten paeta lämpöä vain hiihtoputkeen.

Koronapandemia on kuitenkin pudottanut maailman parhaitakin kilpahiihtäjiä samalle viivalle harrastajien kanssa. Suomen viime vuosien paras naishiihtäjä Krista Pärmäkoski kertoi Lahdessa tiistaina järjestetyssä mediatapaamisessaan, että alkusyksyn lumileirit Alppien jäätiköillä ovat vaihtuneet Vuokatin hiihtoputkeen.

– Viime maajoukkueleirillä, kun hiihdettiin Vuokatin putkessa, ja kun sitä vertaa jäätikkömaisemiin, niin siinä ideoitiin taidekilpailuja, että jaksaa niitä seiniä katsella. No, siellähän voi vaikka kuunnella podcasteja, Pärmäkoski hymähti viitaten tiistaina julkaistuun omaan podcastiinsa.

Seinämaalaukset ja podcastit eivät kuitenkaan peitä sitä, että hiihto ainakin kansanurheiluna on uhanalainen laji.

– Kyllä se on huolestuttavaa ja ymmärrän, että ei kiinnosta matkustaa kilometrin pituiselle ensilumen ladulle jonoon hiihtämään. Viime talvena Lahdessa ei ollut yhtään luonnonlunta ennen kuin sitä tuli toukokuussa. Kyllä se herätti. En yhtään ihmettele, jos nuoret valitsevat muun lajin, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski nauttii itsensä rääkkäämisestä

Koronapandemia häilyy varjona kaikkien lähitulevaisuuden urheilutapahtumien yllä, mutta maastohiihdon maailmancupin on määrä alkaa marraskuun lopulla Kuusamossa ja MM-kisojen olla kevättalvella Oberstdorfissa.

Pärmäkoski sanoi uskovansa, että kilpailukausi pystytään viemään läpi.

– Veikkaan että monessa paikassa kisataan ilman yleisöä. Enkä tiedä, pitäisikö olla enemmän kisoja peräkkäin samassa paikassa sen sijaan, että aina siirrytään uudelle paikkakunnalle, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski täyttää joulukuussa 30 ja on hiihtänyt maailman huipulla noin vuosikymmenen. Hän sanoo nauttivansa itsensä rääkkäämisestä.

– Kun se on niin kivaa. Toki välillä se on ärsyttävääkin, mutta aina lenkin jälkeen on hyvä fiilis. Saan tehdä lempiharrastustani ammattina.

Keväällä 2012 Pärmäkoski mietti vakavasti kilpahiihdon lopettamista.

– Olin tosi väsynyt, kun olin ensimmäisen kerran hiihtänyt koko maailmancupin läpi. Mietin, että lopetanko. Opin siitä, että se on kehon tapa viestiä väsymystä. Nyt minulla oli sama elokuun jälkeen, ei yksinkertaisesti kiinnostanut. Silloin pitää vain levätä, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkosken pitkäaikainen valmentaja Matti Haavisto arvioi, että Pärmäkoski on iän myötä muuttunut itsevarmemmaksi.

– Kyllä olen kasvanut. Jos en olisi, se olisi hirveää. En haluaisi olla enää se parikymppinen Krista. Varmasti minulla on vieläkin vahvoja mielipiteitä, mutta en enää ole niin äkkipikainen. Olen tasapainoisempi.

"Järkytys se oli"

Hiihdon edellisissä MM-kisoissa Seefeldissä 2019 paljastunut dopingskandaali Operaatio Aderlass eli suonenisku on Saksassa edennyt oikeuskäsittelyyn, jossa syytettynä on veridopingia lukuisille urheilijoille järjestänyt lääkäri Mark Schmidt.

– Nyt olen seurannut uutisia siitä tosi vähän, mutta silloin Seefeldissä siltä ei voinut välttyä. Olihan se sokki, kun katsoimme miesten 15 kilometrin kisan alkua ja totesimme, että tuokaan ei lähde (hiihtämään). Oli sellainen olo, että onko tämä mahdollista. Järkytys se oli, Pärmäkoski kertasi.