IIHF-pomo Fasel myöntää MM-jääkiekon tilanteen hyvin haastavaksi – antaa myös ymmärrystä Latvian kannalle

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF painii julkisen paineen alla koskien liiton lippulaivaturnausta eli miesten MM-kisoja, jotka on tarkoitus järjestää Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa 21. toukokuuta–6. kesäkuuta ensi vuonna. Valko-Venäjän kisaisännyys on herättänyt vastustusta Latviassa ja ympäri maailmaa maan epävakaan poliittisen tilanteen takia.

IIHF ja puheenjohtajansa Rene Fasel ovat painottaneet, ettei liitto voi siirtää turnausta poliittisista syistä. Torstaisessa kokouksessaan IIHF kuitenkin perusti asiantuntijaryhmän, joka arvioi kisojen järjestämistä. Päätöksiä MM-kisojen kohtalosta voidaan IIHF:n hallituksen varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan odottaa aikaisintaan marraskuussa.

Fasel puolestaan selvitteli tilannetta julkisuuteen perjantaina liiton sivuilla . Hänen mukaansa tilanne "on hyvin haastava".

– Me kohtaamme ulkopuolisia poliittisia paineita, jotka ovat asettaneet vuoden 2021 MM-turnauksen yhteisisännyyden vakavaan vaaraan. Latvian pääministeri (Krisjanis Karins) on ilmaissut, että maa haluaa yhä isännöidä kisoja, mutta se saattaa olla haluton järjestämään kisoja Valko-Venäjän kanssa tässä tämänhetkisessä tilanteessa. Latvia pyytää IIHF:ää harkitsemaan pääisännän (Valko-Venäjä) vaihtamista johonkin muuhun maahan, Fasel taustoittaa.

– Latvian hallituksen poliittiset liikkeet ovat totta kai ymmärrettäviä. On ollut ahdistavaa nähdä mitä Valko-Venäjällä on tapahtunut. Ja jos kisat olisivat ohjelmassa tässä kuussa, niitä ei voisi järjestää.

Faselin mukaan hän ei edelleenkään pidä siitä, että "jääkiekko tulee poliittiseen keskusteluun". IIHF:n puheenjohtajana vuodesta 1994 lähtien ollut sveitsiläinen kuitenkin myöntää, että "terveys ja turvallisuus ovat tärkeimmät" ja IIHF:n on pohdittava MM-tilannetta tarkasti.

– Asiantuntijaryhmä analysoi MM-kisojen tilannetta. Jo ilman näitä Latvian hallitukselta tulevia asioita tilanteessa on huolestuttanut Minskin kykeneminen varmistamaan pelaajien, fanien ja toimihenkilöiden terveys ja turvallisuus. Kuten aina IIHF:n päätöksissä, otamme niin paljon aikaa kuin tarvitsemme ja valitsemme ratkaisun, joka on paras IIHF:lle, sen jäsenille ja jääkiekolle.

Mainos: Warkauden Lehti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut