Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Pääkirjoitus 23.5.2023 Akkutehtaan kolmas ostaja tuo toivoa pitkän ahdingon jälkeen

Maanantai toi varkautelaisille kauan odotetun uutisen: Akku- ja superkondensaattorivalmistaja Skeleton Technologies ostaa Varkauden akkutehtaan koneet ja laitteet European Batteries Oy:n konkurssipesältä. Lisäksi yhtiö vuokraa tehtaan tilat Kuvansissa Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:ltä.

Samalla yritys tiedotti, että se tuo Varkauteen akkujen valmistusta sekä tutkimusta ja tuotekehitystä. Varkauden akkutehtaan vuosituotantokapasiteetti tulee olemaan 0,1 gigawattituntia.

Varkautelaisten päällimmäinen reaktio uutiseen on epäilemättä suuri helpotus ja huojennus.

Yritys kertoo olevansa globaali teknologiajohtaja suuritehoisten akku- ja superkondensaattoriteknologioiden markkinoilla. Yrityksen tuotteita käytetään maailmanlaajuisesti esimerkiksi kuljetusalalla, autoteollisuudessa, uusiutuvassa sähkötuotannossa ja sähköverkoissa sekä teollisuudessa.

Varkautelaisten päällimmäinen reaktio uutiseen on epäilemättä suuri helpotus ja huojennus. Akkutehtaan toiminta Kuvansinjoen varrella alkoi suurin toivein, mutta toiminta ei ehtinyt alkua pitemmälle, kun yritys kaatui konkurssiin. Toinen yrittäjä ei päässyt edes alkuun.

Yhtä tuskaista on ollut kolmannen yrittäjän löytäminen. Kaksi kertaa konkurssipesä on jo kertonut tulevasta kaupasta, mutta aina matto on vedetty jalkojen alta. Varkauden kaupunki päätti jo kertaalleen, että hallin muuttamista toisenlaiseen käyttöön aletaan valmistella.

Toiveita herättää, että nyt ostajana ja hallin vuokraajana on virolais-saksalainen akkuteollisuusyritys, joka on toiminut jo toistakymmentä vuotta. Jos ja kun tämä kauppa etenee maaliin asti, se helpottaa myös Varkauden kaupungin ja sen omistaman Teollisuuskylän taloudellista ahdinkoa. Ennen kaikkea uusi ja vakaa toimija akkutehtaalla vahvistaisi Varkauden asemaa yhtenä eurooppalaisista energiateollisuuden keskittymistä.